Τουρισμός

Πόλος έλξης επισκεπτών ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς και το 2020


Μειωμένος σε σχέση με το 2019 ήταν το 2020 ο αριθμός των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Ωστόσο, παρά τη μείωση, που οφείλεται κυρίως στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Εθνικός Δρυμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Η επίσημη περίοδος λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς κάθε χρόνο είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τα προηγούμενα χρόνια η επισκεψιμότητα στο Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς σημείωνε σταθερά αυξητική τάση, φτάνοντας τους 159.051 επισκέπτες το 2019.

Το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19, υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα λειτουργίας του. Μετά την άρση του lockdown της άνοιξης, απαιτήθηκε να καθοριστούν ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Ο Εθνικός Δρυμός άνοιξε στις 27 Ιουνίου ενώ παρέμεινε ανοιχτός έως τις 28 Οκτωβρίου, οπότε έκλεισε λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι επισκέπτες ήταν 56.287 άτομα (μείωση 64,61%), σε σχέση με το 2019. Ο πιο δημοφιλής μήνας για τους επισκέπτες ήταν ο Αύγουστος με 21.506 επισκέπτες, ακολουθούμενος από τον Σεπτέμβριο και τον Ιούλιο με 14.435 και 11.530 επισκέπτες, αντίστοιχα. Στην έρευνα καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας από Έλληνες, που ήταν περισσότεροι από τους αλλοδαπούς τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Από τους επισκέπτες του 2020 ποσοστό 40% δήλωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε τον Δρυμό.

Προφίλ του επισκέπτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό ανδρών-γυναικών που επισκέφθηκαν τον Δρυμό ήταν 50-50.

Το 37% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ το 34% έχει επιπλέον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Το 22% είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ μόνο το γυμνάσιο έχει τελειώσει το 7%.

Όσον αφορά την ηλικία εκείνων που επισκέφθηκαν τη Σαμαριά, η πλειοψηφία κυμαίνεται στο εύρος των 20 έως 35 ετών, καθώς ένας στους δύο ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Ένας στους πέντε έχει ηλικία από 36 έως 50 έτη και το 14% από 50 έως 65 έτη. Τέλος, μόλις το 10% ήταν κάτω των 20 ετών, ενώ άνω των 65 ετών ήταν το ισχνό 3% των επισκεπτών.

Ένας στους τρεις επισκέπτες φαίνεται να έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Περίπου το 15% των ερωτηθέντων έχει εισόδημα από 10.000 έως 18.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που έχουν εισόδημα από 34.000 έως 45.000 ευρώ.

Η χρήση λεωφορείου είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μετάβασης στη Σαμαριά. Μέσω λεωφορείου τουριστικού πρακτορείου φαίνεται να έφτασε η πλειοψηφία στη Σαμαριά με ποσοστό 43%, το ΚΤΕΛ χρησιμοποίησε το 33%, ενώ έξι στους δέκα έφτασαν στη Σαμαριά μόνοι τους, έναντι του 40% που το έκανε με κάποιο οργανωμένο γκρουπ.

Αξιολόγηση στοιχείων επίσκεψης - Ικανοποίηση

Θετικές αξιολογήσεις κέρδισε η Σαμαριά σχεδόν σε όλους τους τομείς. Σχεδόν άριστα βαθμολόγησαν οι επισκέπτες το τοπίο, την ασφάλεια κατά τη διαδρομή και τον διαθέσιμο χρόνο που είχαν, ενώ έμειναν ικανοποιημένοι ή επαρκώς ικανοποιημένοι από τις διάφορες υποδομές μέσα και έξω από το φαράγγι. Την πιο χαμηλή βαθμολογία παρουσιάζει η ικανοποίηση για το κόστος μετακίνησης από και προς τον Δρυμό.

Η ικανοποίηση των τουριστών αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία απάντησε ότι θα πρότεινε την επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, ενώ η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το 20,11% των επισκεπτών επηρεάστηκαν πολύ ή καθοριστικά από την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού όταν επέλεξαν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου η τιμή του εισιτηρίου για τον Δρυμό θα αυξανόταν, οι πιο πολλοί δήλωσαν ότι θα το επισκέπτονταν και πάλι δίνοντας επιπλέον από δύο έως δέκα ευρώ.

Την ερευνητική ομάδα αποτελούσαν οι Γιώργος Μπαουράκης, διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου, Κώστας Ζοπουνίδης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Φακωτάκης, ερευνητής ΜΑΙΧ, υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης και Αντώνης Τηγανής, μεταπτυχιακός φοιτητής ΜΑΙΧ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα