Πολιτική

Σχοινάς: Στόχος μας η αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα


Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεφαλής ανέλαβε σήμερα ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς στη θέση του Κώστα Τσιάρα, ο οποίος παραιτήθηκε καθώς το όνομά του περιλαμβάνεται στη μία από τις δύο νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα – εκτός του Γιάννη Ανδριανού που παραμένει – ο οποίος «καρατομήθηκε» παρότι δεν υπάρχει το όνομά του στις νέες δικογραφίες, αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξήρε το έργο του Κώστα Τσιάρα, δηλώνοντας πως «έρχομαι μαζί με τον Μακάριο Λαζαρίδη να πατήσουμε πάνω σε αυτό το γερό σανίδι που έχτισαν οι προκάτοχοί μας. Ένα σανίδι απαραίτητο για τα επόμενα βήματα, για τα όποια επόμενα βήματα. Η ευθύνη θα είναι δική μας».

«Το πρώτο από αυτά τα βήματα είναι φυσικά να ολοκληρώσουμε και να λειτουργήσουμε το νέο σύστημα πληρωμών, ακριβώς όπως το σχεδιάσαμε και όπως δεσμευτήκαμε», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας πως «αυτό είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων».

Δίπλα σε αυτό, όπως είπε, «επόμενο βήμα είναι να δοθούν λύσεις επαρκείς, ικανοποιητικές, που θα σέβονται τις αρχές της προάσπισης της δημόσιας υγείας των πολιτών και, φυσικά, την τήρηση του νόμου στην ελληνική κτηνοτροφία για τις επιδοτήσεις» και προσέθεσε πως ο Μακάριος Λαζαρίδης «θα έχει τον ιδιαίτερο λόγο και την ιδιαίτερη ευθύνη να διαχειριστεί αυτό το ολοένα και πιο απαιτητικό, σύνθετο πρόβλημα».

«Το δεύτερο βήμα είναι να ενεργοποιήσουμε κάθε εργαλείο, κάθε πόρο και κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας σε εθνικό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο για να πετύχουμε τη συνολική αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας», επισήμανε, σημειώνοντας πως «η συγκυρία είναι καλή» και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι έχει πλήρη συναίσθηση του δύσκολου έργου που τον περιμένει.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε, επίσης, ότι «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καλύπτει την περίοδο 2028 2034. Και βρισκόμαστε στην περίοδο η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακουμπήσει και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα αποφασιστούν οι νέοι κανονισμοί, βάσει των οποίων θα διατεθούν οι νέοι πόροι», για να υπογραμμίσει πως «είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η συγκυρία, λοιπόν, όπως σωστά το είπε ο πρωθυπουργός, να πάψει αυτό το υπουργείο να είναι απλώς ένα υπουργείο πληρωμών, αλλά να γίνει το εφαλτήριο, ο καταλύτης για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή τη συνολική αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα».

Οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Κώστα Τσιάρα

Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά  ως έναν άνθρωπο «με ευρωπαϊκή τεχνοκρατική γνώση» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα δώσει «κατευθύνσεις στα πολλά και μεγάλα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα»

«Έρχεται ένας άνθρωπος με ευρωπαϊκή τεχνοκρατική γνώση. Όλοι γνωρίζουμε ότι το μέγιστο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα μεταφέρεται κυρίως σε ένα πεδίο που αφορά στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός μεν θα αξιοποιήσει το νέο προγραμματικό πλαίσιο, τη νέα προγραμματική περίοδο, αλλά βεβαίως και θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία εμφατικά τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Για να καταλήξει: «Για αυτό και πιστεύω, αγαπητέ Μαργαρίτη, ότι η παρουσία σου εδώ θα δώσει πραγματικά την κατεύθυνση που χρειάζεται ο ελληνικός πρωτογενής τομέας και θα μπορέσεις και εσύ, μαζί με τους δύο υφυπουργούς, με τον Γιάννη Ανδριανό, με τον Μακάριο Λαζαρίδη, με τη δική σας παρουσία και το δικό σας στίγμα, να δώσετε λύσεις, να δώσετε απαντήσεις, να δώσετε κατευθύνσεις στα πολλά και μεγάλα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκαριος Λαζαρίδης, επεσήμανε τη δέσμευσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αναγνωρίζοντας παράλληλα το έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως είπε, αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα υπουργείο όπου έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια και έχουν επιτευχθεί ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. «Υπήρξαν εμπόδια και χτυπήματα κάτω από τη μέση», υπογράμμισε προσθέτοντας πως όσοι αποχωρούν το κάνουν «με ψηλά το κεφάλι» και με θετικό αποτύπωμα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ανέφερε ότι θα συνεχίσει το έργο των προκατόχων του. Σημείωσε πως η συγκυρία είναι δύσκολη για τον αγροτικό τομέα και έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ακουστούν οι ανάγκες και οι προτάσεις των ανθρώπων του χώρου.

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ως βασικών προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Ο δρόμος είναι δύσβατος και οι προκλήσεις μεγάλες», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα βασιστεί στη σκληρή δουλειά, την επιμονή και τη μετριοπάθεια.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, υπογράμμισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος από πολλές προκλήσεις. Όπως σημείωσε, αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από την αντιμετώπιση ζωονόσων, ενώ ακολούθησε η διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πρόσφατη εμφάνιση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παρά τις δυσκολίες, η προσπάθεια ήταν συνεχής με στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη διασφάλιση της λειτουργίας του αγροτικού τομέα.

Τέλος, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τον τόπο «με την ίδια πίστη και αφοσίωση», δίνοντας έμφαση στη συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις