Πολιτική

Ποιοι είναι οι 4 βασικοί εκλογικοί στόχοι του Αλέξη Τσίπρα


Ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να μετατρέψει τη ΝΔ από κυρίαρχη πολιτική δύναμη σε τρωτό εκλογικό αντίπαλο

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΕΛΑΣ μπορεί σε λίγους μήνες να γίνει κυβέρνηση υποδηλώνει περισσότερο μια πολιτική στρατηγική παρά αποτελεί εκλογική πρόβλεψη. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της ΝΔ παραμένει πολύ δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει δυναμική εξουσίας και να μετατρέψει το νέο κόμμα σε κεντρικό παίκτη του πολιτικού συστήματος.

«Αυτό που συνέβη την 26η Μαΐου ήταν πρωτοφανές. Από την ίδρυση της ΕΛΑΣ, μέσα σε 24 ώρες γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στις μετρήσεις αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αν σε λίγες ώρες γίναμε αντιπολίτευση, σε λίγους μήνες θα καταφέρουμε να γίνουμε και κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά από την Κοκκινιά.

Οι πραγματικοί στόχοι 

Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει ο ίδιος, το σενάριο αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ δεν θεωρείται σήμερα πιθανό. Ωστόσο, στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού έχουν χαραχθεί τέσσερις βασικοί εκλογικοί στόχοι, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι για την εδραίωση της ΕΛΑΣ ως κυρίαρχης δύναμης στον χώρο της αντιπολίτευσης. 

  • Πρώτος στόχος είναι η εδραίωση στη δεύτερη θέση και η οριστική κατοχύρωση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον Αλ. Τσίπρα, η ΕΛΑΣ πρέπει να αναδειχθεί σε βασικό αντίπαλο της ΝΔ και στον κύριο εκφραστή της κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης.
  • Δεύτερος στόχος είναι η επίτευξη ποσοστού της τάξης του 20%, δηλαδή ενός εκλογικού αποτελέσματος αντίστοιχου με εκείνο που είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2023. Ένα τέτοιο ποσοστό θα έδινε ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο νέο εγχείρημα και θα επιβεβαίωνε ότι διαθέτει ευρεία κοινωνική απήχηση.
  • Ο τρίτος στόχος αφορά τη δημιουργία καθαρής απόστασης από τον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος, είτε αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ είτε η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού. Στην Αμαλίας θεωρούν ότι μια ευδιάκριτη διαφορά θα απομακρύνει κάθε συζήτηση περί ηγεμονίας στον χώρο της αντιπολίτευσης και θα εδραιώσει τον Αλ. Τσίπρα ως αδιαμφισβήτητο επικεφαλής του αντικυβερνητικού μετώπου.
  • Τέταρτος και πιο φιλόδοξος στόχος είναι η μείωση της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία. Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ίδρυση κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης για το κυβερνών κόμμα και να θολώσει την εκλογική παντοδυναμία του. Με λίγα λόγια αποσκοπούν στο να μετατραπεί η ΝΔ από ανίκητη δύναμη σε τρωτό αντίπαλο.

Πάντως, τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Alco, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,3% στην πρόθεση ψήφου, η ΕΛΑΣ ακολουθεί με 14,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται τρίτο με 10,3%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού με 8,1%, διαμορφώνοντας ένα νέο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο στον χώρο της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜ.ΚΥΡ. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα