Πολιτική

Πολιτική συναίνεση για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta


 Πολιτική συναίνεση για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta διαπιστώνει ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες μόνο μέρες μετά την απόσυρση των νομοσχεδίων για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού από τη βουλή.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης και ερωτηθείς σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις της Cyta και της ΑΗΚ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται αναγκαίες για τον εξορθολογισμό, αλλά και τον εκσυγχρονισμό γενικότερα της οικονομίας του κράτους.

Μεταξύ αυτών, τόνισε ο πρόεδρος, είναι η Cyta «για την οποίαν οπωσδήποτε φαίνεται να υπάρχει μια πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι τις θέσεις των δυνάμεων, για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Αυτό οπωσδήποτε θα συζητηθεί με τη νέα βουλή».

«Δεν έπαυσε να είναι στόχος μας η διάθεση ενός ποσοστού μετοχών για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Cyta», σημείωσε ο πρόεδρος. «Οι σχεδιασμοί», είπε, υπάρχουν και θα προχωρήσουμε αλλά πάντοτε διασφαλίζοντας τα κεκτημένα των εργαζομένων».

«Αναμένω ότι αυτό θα συζητηθεί με τη νέα βουλή αφού οι προθέσεις ήταν εμφανείς, λόγω βουλευτικών εκλογών, η απόρριψη των σχετικών νομοσχεδίων», παρατήρησε.

Τόνισε ότι χωρίς στρατηγικό επενδυτή, χωρίς αλλαγές, χωρίς εκσυγχρονισμό, ιδιαίτερα σε ένα τομέα τεχνολογίας που καθημερινά τρέχει σε ρυθμούς που κανένας δεν υπολόγιζε, είναι απολύτως αναγκαία η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, σε ότι αφορά την ΑΗΚ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά, «όπως έχουμε αποφασίσει, δηλαδή, με την αποφυγή αποκρατικοποίησης, αλλά τον διοικητικό και λειτουργικό διαχωρισμό για να δούμε πως είναι δυνατόν μέσα από αυτόν τον διαχωρισμό θα πετύχουμε την απελευθέρωση της αγοράς».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο στο πλαίσιο επικείμενης λύσης του κυπριακού θα χρειαστεί η χώρα δεύτερο μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο για να καλυφθεί το κόστος της λύσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι εντός των ημερών θα εξαγγελθούν οι μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά τη στρατηγική επενδύσεων και τις διεργασίες που θα πατάσσουν τη γραφειοκρατία.

Με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε, υιοθετήθηκαν διαδικασίες επίσπευσης σε σχέση με τις μεγάλες επενδύσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι κουρεμένοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου ο πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, όπως είπε, θα εξετάσει το ενδεχόμενο πότε και πώς μπορεί να αποδώσει και πόσο μέρος ή πιο ποσοστό από τις ζημιές που υπέστησαν είτε οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, είτε οι μέτοχοι της Λαϊκής.

«Επαναλαμβάνω, δεν δίνω υποσχέσεις απλά είναι κάτι που οπωσδήποτε είναι και παραμένει πάντοτε στις σκέψεις μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου με ποια χρήματα θα καλυφθούν οι ζημιές των κουρεμένων καταθετών, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις υπάρχουσες συνθήκες και αν αυτές το επιτρέψουν.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και τα όποια κυκλώματα δημιούργησαν και δημιουργούν προβλήματα και ότι θα κάνει σαφείς αναφορές στις 14 Απριλίου στο πλαίσιο δεύτερης συνέντευξης Τύπου.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ο πρόεδρος υπέδειξε ότι θα ήταν ορθή μια νομοθετική ρύθμιση, χωρίς ποινικοποίηση, που θα επέκτεινε τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με τη συμμετοχή των συντεχνιών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

Σημείωσε ότι στα επόμενα δύο χρόνια που απομένουν να εξαντληθεί η θητεία του, θα πολιτευτεί με αποφασιστικότητα με στόχο να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και υποχρεώσεις.

Σε παρέμβαση του ο υπουργός οικονομικών σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε ότι ο ρόλος του κράτους έχει σε ένα μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας, είναι οι νομοθεσίες των εκποιήσεων, είναι η πώληση των δανείων, είναι η ενεργοποίηση του ρόλου του τραπεζικού διαμεσολαβητή, είναι η ρύθμιση του πολύ σοβαρού προβλήματος με τους τίτλους ιδιοκτησίας που δεν είχαν εκδοθεί.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «ναι, η εργαλειοθήκη είναι ουσιαστικά συμπληρωμένη. Και αν υπάρχουν κάποιες επιμέρους ακόμα ρυθμίσεις, όπως το ενδεχόμενο της τιτλοποίησης, που είναι ένα ζήτημα που η Κεντρική Τράπεζα χειρίζεται, βεβαίως θα το εξετάσουμε. Αλλά μπορώ να σας πω ότι αναμένουμε ως υπουργείο οικονομικών πως θα φανεί, θα καταγραφεί σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις