Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα


Μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που πυροδότησαν επιδρομές αντίποινων στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

 Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Βρήκαν πτώματα

Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Η επίσημη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Τζόναθαν Κονρίκους προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση στη Γάζα. Ο Conricus το πρωί του Σαββάτου δεν ανακοίνωσε χερσαία επίθεση από το Ισραήλ στη Γάζα, αλλά είπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα και ότι οι Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες «ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων»

Εξάλλου τόνισε ότι ο στρατός στοχεύει τη Χαμάς, η οποία έχει πολλούς διοικητές και αξιωματικούς και άλλα υλικά στην πόλη της Γάζας.

«Θέλουμε να μην επηρεαστούν οι άμαχοι από τον πόλεμο. Δεν βάλαμε αυτούς τους πολίτες εκεί. Δεν είναι εχθροί μας. Δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν αμάχο. Πολεμάμε ενάντια στη Χαμάς», είπε ο Κονρίκους.

Τέλος αναφέρθηκε στη «σημαντική μετακίνηση αμάχων» που μετακινούνται νότια στη Γάζα και, όπως είπε, οι άνθρωποι «κάνουν το σωστό για την οικογένειά τους και τη δική τους ασφάλεια».

Βομβαρδισμοί και από τον αέρα

Εξάλλου ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε 750 στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων σήραγγες τρομοκρατίας της Χαμάς, στρατιωτικά συγκροτήματα και θέσεις, κατοικίες ανώτερων τρομοκρατών που χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά κέντρα διοίκησης, αποθήκες όπλων, δωμάτια επικοινωνίας και στοχευμένα ανώτερα στελέχη τρομοκρατών.
 
Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πολλούς στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 12 στρατιωτικών στοιχείων της Χαμάς, το καθένα που βρίσκεται σε ένα πολυώροφο κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για τρομοκρατικούς σκοπούς.
 
Παράλληλα, στρατιώτες των IDF από μια ειδική μονάδα στόχευσαν τρεις στελέχη της Χαμάς που ειδικεύονται στα πυρά όλμων στη Λωρίδα της Γάζας, σε στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στην πόλη της Γάζας, από το οποίο εκτοξεύτηκαν βλήματα όλμων προς το ισραηλινό έδαφος.

Χτύπημα και στη Χεζμπολάχ

Καθώς η μαινόμενη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ συμπλήρωσε μια εβδομάδα το Σάββατο, ο στρατός του εβραϊκού έθνους ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έπληξε έναν στόχο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μετά από βολή ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι η κίνηση έγινε ως απάντηση «στη διείσδυση αγνώστων εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ και πυρ εναντίον ενός UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF», ανέφερε το CNN.

Τι δείχνουν τα «άκρως απόρρητα» έγγραφα της Χαμάς

Οι τρομοκράτες της Χαμάς ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όπως δείχνουν έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Sky News».

Οκτώ σελίδες, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», λέγεται ότι βρέθηκαν σε πτώματα τρομοκρατών στη ζώνη μάχης.

Το μπροστινό εξώφυλλο της δέσμης εγγράφων φέρει την ημερομηνία «Οκτώβριος 2022». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σχέδια ήταν ήδη καλά εδραιωμένα τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Το μπροστινό εξώφυλλο της δέσμης εγγράφων φέρει την ημερομηνία «Οκτώβριος 2022». Ουσιαστικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σχέδια ήταν ήδη καλά εδραιωμένα τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Εξάλλου σύμφωνα με το NBC News δείχνουν ότι η Χαμάς δημιούργησε λεπτομερή σχέδια για να στοχεύσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στο ισραηλινό κιμπούτς του Kfar Sa'ad, για να "σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους", να συλλάβει ομήρους και να τους μεταφέρει γρήγορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπορέλ: Αδύνατον α εφαρμοστεί πλήρως το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε το Σάββατο ότι η εντολή του Ισραήλ να εκκενώσουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τη βόρεια Γάζα μέσα σε μια μέρα ήταν «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί».

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς τα νότια την Παρασκευή, πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Ο Μπορέλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στην Κίνα, είπε:

Λέω ότι, η εκπροσώπηση της επίσημης θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης... (το σχέδιο εκκένωσης) είναι απολύτως, εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί... Το να φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να μετακινήσετε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε 24 ώρες σε μια κατάσταση όπως η Γάζα δεν μπορεί παρά να είναι ανθρωπιστική κρίση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις