Media

«Πόλεμος» στα media- Mega εναντίον Nova, Μαρινάκης κατά BCP


Κλιμακώνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του καναλιού Mega και της πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Nova - ουσιατικά μεταξύ του ομίλου Μαρινάκη και του πολυεθνικού επενδυτικού κολοσσού BCP/United των Σταθόπουλου-Σόλακ. Η Nova "πέταξε έξω" από την πλατφόρμα της το Mega και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν ανακοινώσεις με απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η κόντρα ξεκίνησε με ολομέτωπη επίθεση του ομίλου Μαρινάκη κατά της BCP και της συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείας United, η οποία ελέγχει την Nova (μαζί και την απορροφηθείσα εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind).

Η επίθεση εκδηλώθηκε με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Βήμα» και με εκτενές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου διατυπώνονταν κατηγορίες κατά της Nova και της United Group, ότι αθέτησαν την δέσμευση τους για επένδυση 2 δισ. στις οπτικές ίνες και ότι πήραν χρηματοδότηση από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Διατυπώνονταν επίσης ερωτηματικά για τη δανειοδότηση της ελληνικής εταιρείας από τράπεζες, παρά το "βεβαρημένο ιστορικό" της στην εξυπηρέτηση δανείων και τα «οικονομικά προβλήματα» που - κατά την πλευρά Μαρινάκη - αντιμετωπίζει.

«Βήμα» και Mega ανέφεραν ότι παρ'όλο που η Nova έχει εξασφαλίσει 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,για την εκτέλεση έργων οπτικών μηνών, 10 μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Διατύπωναν ακόμη ερωτηματικά, πώς η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά βρήκε και χρηματοδότηση από 2 τράπεζες, «τη στιγμή που το πιστωτικό της προφίλ κατέγραφε σημαντικές αθετήσεις χρέους προς τις Ελληνικές Τράπεζες, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα»..

Η Nova απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση μέσω της οποίας έκανε γνωστό ότι αποσύρει το κανάλι από το μπουκέτο της, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς του Mega, τους οποίους αποδίδει στο ότι αρνήθηκε την «παράλογη αύξηση» στα δικαιώματα προβολής του τηλεοπτικού σταθμού.

Οπως υποστηρίζει, το Mega προέβαλε παράλογες απαιτήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος. Κάνει ακόμη λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group», αναφορικά με την υλοποίηση δεσμεύσεών για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οπως επισημαίνει, είναι φαιδρό να υποστηρίζει το Mega και το "Βήμα" ότι αθετήθηκαν οι δεσμεύσεις επειδή δεν ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες επενδύσεις που είχαν ανακοινωθεί  τον Σεπτέμβριο του 2022 με ορίζοντα υλοποίησης το 2027.

Το Mega επανήλθε με ανακοίνωσή του με την οποία δηλώνει ότι « θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη».σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova.

Η ανακοίνωση της Nova

  «Η Nova αναστέλλει την αναμετάδοση του MEGA Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το κανάλι του MEGA μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει ξεκινήσει από χτες δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τελείως ανυπόστατοι και στόχο έχουν να πλήξουν την εταιρεία μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι το MEGA Channel κάνει κατάχρηση της δύναμης των μέσων του για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του. Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος.

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και media στην Ελλάδα, που έφερε την κινητή τηλεφωνία, το internet και τη συνδρομητική τηλεόραση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και συνεργάτες και 300 καταστήματα πανελλαδικά.

Η Νέα Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών -στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης- και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group, συνεισφέροντας το 33% των συνολικών εσόδων της United Group που ανέρχονται σε 2.7 δις. Ευρώ.

Από το 2020 η United Group έχει ήδη επενδύσει 1.8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Τα 400 εκ. ευρώ εξ αυτών έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1ο 6μηνο του 2023. 

Οι ισχυρισμοί του MEGA ότι ένα επενδυτικό πλάνο αυτής της κλίμακας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέσα σε μερικούς μήνες, είναι φαιδροί και δείχνουν καταφανώς τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω τους.

Η προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών και του ευρέως κοινού με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Nova, όπως ότι η Nova αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, μπορούν να ερμηνευτούν μόνον ως άμεση επίθεση προς τη Nova και τους συμμετόχους της, επειδή αποτελεί υπολογίσιμο ανταγωνιστή προς τα συμφέροντά τους και γιατί αρνηθήκαμε να δεχθούμε μία παράλογη αύξηση σε δικαιώματα προβολής συνδρομητικής τηλεόρασης για ένα δωρεάν κανάλι. Το χρέος της Nova είναι μόνο x0.08 του EBITDA (κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) και η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group.

Παραμένουμε απτόητοι από αυτές τις δυσφημιστικές ενέργειες και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την υπόσχεσή μας να παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες τους πελάτες μας και να αποτελούμε δυναμικό υποστηρικτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές της Ελλάδας, συνεχίζουμε δυνατότεροι γιατί το οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας. Ήρθαμε για να μείνουμε».

Η απάντηση της Alter Ego Media

Αμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας Alter Ego Media, στην οποία ανήκει το Mega Channel.  ανακοίνωση της Nova απάντησε μέ ανακοίνση της, στην οποία αναφέρει:

Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Τ/Σ MEGA, η ALTER EGO MEDIA Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Media Mega NOVA