Πολιτική

Πόλεμος μιντιαρχών στην αυλή της ΝΔ – Προσπάθειες χειραγώγησης και κόντρα Μαρινάκη- Φιλιππάκη


Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ να ελέγξουν τα media που εκφράζουν τον δεξιό-κεντροδεξιό πολιτικό χώρο και αποτελούν βασικές πηγές ενημέρωσης της εκλογικής τους βάσης, προκαλεί ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ εκδοτικών συγκροτημάτων. “Στα μαχαίρια” Μαρινάκης- Φιλιππάκης, σε μιά μάχη που προβλέπεται ότι θα έχει συνέχεια με κατηγορίες και αποκαλύψεις.

Χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τα media του πρώην ΔΟΛ και της εκδοτικής “αυτοκρατορίας Μαρινάκη”, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να καθυποτάξει-ποδηγετήσει τις εφημερίδες του συγκροτήματος Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Εστία», «Espresso»), οι οποίες ακολουθούν ανεξάρτητη γραμμή, προσφέροντας κριτική στήριξη στην αξωματική αντιπολίτευση χωρίς όμως να ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις και τις εκάστοτε επιλογές της ηγεσίας της.

Οι τρεις εφημερίδες είχαν βρεθεί και παλαιότερα στο στόχαστρο του επικοινωνιακού επιτελείου του Κ. Μητσοτάκη και των μηχανισμών της ΝΔ, επειδή διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή σε θέματα δευτερεύουσας πολιτικής σημασίας, ή επειδή δεν επέκριναν “όσο θα έπρεπε” ορισμένες κυβερνητικές επιλογές.

Τώρα τη σκυτάλη στον πόλεμο πιέσεων για την καθυπόταξη του συγκροτήματος Φιλιππάκη έχουν πάρει τα media του ομίλου Μαρινάκη. Η αφορμή δόθηκε με την κατάθεση αίτησης από την εταιρεία “Δημοκρατικός Τύπος” (εφημερίδα “Δημοκρατία”) για ρύθμιση των οφειλών της προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για όλες τις επιχειρήσεις.

Τα ΜΜΕ του πρώην ΔΟΛ βρήκαν ευκαιρία να πλήξουν  την “πολιτική αξιοπιστία” των εφημερίδων του συγκροτήματος Φιλιππάκη, αφήνοντας αιχμές ότι έχουν αλλάξει γραμμή, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση στη ρύθμιση οφειλών τους.

Με την κατηγορία αυτή – που είχε διατυπωθεί παλαιότερα και από το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη -  επιχειρείται να κλονισθεί η εμπιστοσύνη του ΝεοΔημοκρατικού αναγνωστιού κοινού σε εφημερίδες που ήταν επί δεκαετίες στυλοβάτες της παράταξης, εκφράζοντας δεξιές-συντηρητικές απόψεις.

«Θα αντισταθούμε»

Η υπόγεια επίθεση προκάλεσε  έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των θιγόμενων εφημερίδων, που κορυφώθηκαν με άρθρο-παρέμβαση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
Στο άρθρο του ο εκδότης αναφέρει:

«Τις προηγούμενες μέρες ο Ομιλός μας έγινε αποδέκτης μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης ανηθικότητας από μέσα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον υπόδικο εφοπλιστή κ. Β. Μαρινάκη.

Αφορμή ήταν η αίτηση υπαγωγής μίας εκ των εταιριών μας στην προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η αίτηση υπαγωγής κατατέθηκε για να ρυθμιστούν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και έγινε με απολύτως τυπικό τρόπο, χωρίς καμία εξωθεσμική παρέμβαση· Οφειλές που δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλλουν οι εφημερίδες μας, αρνούμενες να υποκύψουν στις ποικίλες επιθέσεις που δέχτηκαν και δέχονται ώστε να αλλοιώσουν τον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό χαρακτήρα τους.

Δεν υποκύψαμε ούτε στις «συστημικές» πιέσεις για να παύσουμε να επικρίνουμε τη λαίλαπα των Μνημονίων και το διεφθαρμένο πολιτικό, επιχειρηματικό και τραπεζικό σύστημα που τις δημιούργησε και τις στήριξε. Δεν υποκύψαμε ούτε στις βρόμικες πιέσεις μιας εγκληματικής συμμορίας που έχει στηθεί και στον Τύπο, με αποκλειστικό στόχο τη φίμωση κάθε «αντιπολιτευόμενης» φωνής.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημά μας, που ιδρύθηκε το 2010 εν μέσω της απόλυτης κρίσης στον Τύπο, που εκδίδει τέσσερις ημερήσιες εφημερίδες, που απασχολεί πάνω από 250 εργαζομένους, στέκεται και θα σταθεί όρθιο απέναντι σε κάθε χυδαία και ύπουλη προσπάθεια να το κάμψει. Τους διαβεβαιώνουμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν τον Τύπο και την ίδια την πατρίδα μας εν τέλει, όπως έκαναν και με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διαβεβαιώνουμε τον κ. Μαρινάκη και τα κάθε λογής υποκείμενα που τον συντροφεύουν ότι θα αντισταθούμε στις επιθέσεις τους, τις οποίες δεχόμεθα τέσσερα χρόνια τώρα με δεκάδες συκοφαντικά δημοσιεύματα (!) και οι οποίες χρηματοδοτούνται από αγνώστου προελεύσεως κεφάλαια.

Καλούμε δε τις αρμόδιες Αρχές επιτέλους να ελέγξουν αυτές τις πηγές χρηματοδότησης και να προφυλάξουν το θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ προτού να είναι πολύ αργά. Επισημαίνουμε σε όσους σιωπούν και παρατηρούν ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι ότι το φαινόμενο αυτό σύντομα θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα».

Είχε προηγηθεί η “απάντηση” της εφημερίδας “Δημοκρατία”, με άρθρο ανάλογου ύφους και περιεχομένου:

«Οι υπάλληλοι του... ΔΟΜ, οργιάζοντας σε δουλικότητα απέναντι στο υπόδικο νέο αφεντικό τους, κάνουν το άσπρο μαύρο με αφορμή την αίτηση του «Δημοκρατικού Τύπου» για τη ρύθμιση των οφειλών του σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
Οι εκδότες μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι αμαρτίες του διαπλεκόμενου και με θλιβερό ρόλο στην πολιτική και δημοσιογραφική ιστορία συγκροτήματος συνεχίζονται. Οι άνθρωποι που υπηρέτησαν με συνέπεια στο τέλος το καθεστώς Ψυχάρη (και όχι μόνο), που άφησε χρέη 200 και πλέον εκατομμύρια και τους περισσότερους από τους εργαζομένους του απλήρωτους, άλλαξαν αμπάρια και ως μούτσοι της νέας διαπλοκής συνεχίζουν τον κατήφορο, εφαρμόζοντας τις εντολές του νέου υπόδικου αφεντικού τους. Οι ξοφλημένοι νταβατζήδες τού χθες, που κατάπιαν τα γραφόμενά τους για τον Μαρινάκη και για την υπόθεση «Noor 1» παθαίνοντας... αμνησία, θέλουν να παραδώσουν και μαθήματα ηθικής και επιχειρηματικότητας.

Για τον διαχρονικό βρόμικο ρόλο του ΔΟΛ και τους Καματερούς της δημοσιογραφίας και της διαπλοκής θα ασχοληθούμε εκτενώς προσεχώς, αλλά να μιλάνε οι άνθρωποι του... ΔΟΜ για ήθος χωρίς να έχουν απεξαρτηθεί από τη νοσηρή κατάσταση που τους οδηγεί το νέο αφεντικό τους, είναι ο ορισμός της γραφικότητας. Οργιάζοντας σε δουλικότητα, κάνουν το άσπρο μαύρο με αφορμή την αίτηση του Δημοκρατικού Τύπου για ρύθμιση των χρεών του σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχουν κάνει εκατοντάδες εταιρίες και χιλιάδες πολίτες, θεωρώντας ότι έτσι θα μας φοβίσουν και θα μας απειλήσουν. 

Αποτελεί κατάντια ο εκδότης (!) που έκλεισε εφημερίδες σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα για να γλιτώσει τις αποζημιώσεις λίγων χιλιάδων ευρώ πριν από την ώρα τους και συνεχίζει να τρομοκρατεί τους εργαζομένους με σωρεία απολύσεων, να θεωρεί ότι όλοι φουμάρουμε τον ίδιο... καπνό. Περισσεύει, όπως φαίνεται, το θράσος των ιθυνόντων του συγκεκριμένου ομίλου, που προχωρά σε υποδείξεις και κατακρίνει τις ενέργειες των ανταγωνιστών, αντί να κοιτάξει τα του οίκου του (...).

Με τρόπο ανήθικο, στο άρθρο αφήνεται να εννοηθεί ότι ο «Ομιλος Φιλιππάκη» έχει επιλέξει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση (!), με απώτερο στόχο να έχει ευνοϊκή μεταχείριση ως προς τις υποχρεώσεις του. Την ίδια ώρα, βέβαια, λησμονούν ότι οι ίδιοι έχουν καταντήσει γραφείο Τύπου  υπόδικων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό δεν έγραψαν ποτέ για τα «κατορθώματα» του κ. Ψυχάρη. Γι’ αυτό δεν έγραψαν κουβέντα για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά που απέρριψε στα τέλη Ιουλίου τις ενστάσεις ακυρότητας του Βαγγέλη Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του, στην άσκηση διώξεων για την υπόθεση του αμαρτωλού ναρκόπλοιου «Noor 1». 

Η δικογραφία βρίσκεται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Πειραιά και πλέον ακολουθεί η κύρια ανάκριση. Αλλωστε, στην υπόθεση του πλοίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης εξακολουθούν να υπάρχουν σκοτεινά σημεία, με... περίεργους θανάτους και ανθρώπους που αγνοούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αλλά ξεχάσαμε, αυτά τα έγραφαν τα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ» προτού αλλάξουν αφεντικό. Τώρα επικρατεί πλέον ο νόμος της Καμόρας και της σιωπής».