Τράπεζες

Πόλεμος για τις τράπεζες, στην έξοδο ο Ευρωπαίος τοποτηρητής


Απομακρύνεται από το ΤΧΣ ο Μ. Τσούρντα μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για την Πειραιώς

Ο Ευρωπαίος "τοποτηρητής" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, είναι το πρώτο "θύμα" του παρασκηνιακού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και εγχώριων τραπεζιτών/κυβέρνησης. Αντιμετωπίζοντας σφοδρή πολεμική  για τις επιλογές του και τις κατευθύνσεις που προσπαθεί να επιβάλει, οδηγείται στην έξοδο - αν δεν έχει ήδη παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές για την τοποθέτηση Έλληνα σε αυτή την κρίσιμη θέση, με επικρατέστερο υποψήφιο τον Ιορδάνη Αϊβάζη, πρώην οικονομικό διευθυντή του ΟΤΕ.

Ο Μ. Τσούρντα προκάλεσε οργή όχι μόνο στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και ευρύτερα στον τραπεζικό χώρο και στους κυβερνητικούς κύκλους, με τη δημόσια παρέμβασή του, μέσω δηλώσεων στο Bloomberg, σχετικά με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Όπως έχει γράψει το Σin, ο Τσούρντα έσπευσε ως μη όφειλε εκ του ρόλου να προαναγγείλει όλες τις βασικές παραμέτρους της αύξησης κεφαλαίου, προκαταλαμβάνοντας τις ανακοινώσεις της διοίκησης της τράπεζας.

Με αυτές τις δηλώσεις, που «ξεχείλισαν το ποτήρι» της δυσφορίας των τραπεζικών διοικήσεων για τον Ευρωπαίο τοποτηρητή, ο Τσούρντα προανήγγειλε πότε θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης (τον Φεβρουάριο), πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία (τον Μάρτιο) και ποιος είναι ο στόχος για τη συμμετοχή του ΤΧΣ (μείωση κάτω από 30%). Δηλαδή, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, ουσιαστικά προκατέλαβε όλες τις αποφάσεις για το εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει, όπως λέγεται, προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση και τη διοίκηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απομάκρυνση του Τσούρντα αποδέχθηκαν και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, που έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα που άπτονται του ΤΧΣ, καθώς οι χειρισμοί του δεν άφηναν πολλά περιθώρια για την υπεράσπισή του.

Η κυβέρνηση περιμένει τώρα την έγκριση των Θεσμών για το πρόσωπο του Ιορδάνη Αϊβάζη, που αποτελεί την πρότασή της για τη διαδοχή στο ΤΧΣ με στόχο να καταληφθεί η κρίσιμη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από ελληνικής καταγωγής στέλεχος. το πλεονέκτημα του κ. Αϊβάζη είναι ότι θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος στην προηγούμενη θητεία του στον ΟΤΕ και δεν έχει προηγούμενη θητεία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που αποτελούσε σταθερή απαίτηση των Θεσμών για αυτή τη θέση.

Το ερώτημα ουσίας μετά τις διοικητικές αλλαγές στο ΤΧΣ είναι αν αυτές σχετίζονται και με αλλαγή κατεύθυνσης της διαδικασίας για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, δηλαδή αν θα ακολουθηθεί ο δρόμος που πρότεινε και δημόσια ο Τσούρντα: να μειωθεί δραστικά η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα υποστεί μεγάλη και μόνιμη ζημιά. Ή αν θα επιλεγεί η λύση της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων του ΤΧΣ (61,3%), ώστε να διατηρήσει μεγάλη συμμετοχή και να επιδιωχθεί σε επόμενο χρόνο μια ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους και με μεγαλύτερη ανάκτηση κεφαλαίων για το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις