Χρηστικά

Πόλεμος Εφορίας και Ταμείων κατά «μπροστινών» και «αυτοφωράκηδων»


Με πέντε πατέντες και τη χρησιμοποίηση υπερηλίκων και αλλοδαπών ανοιγοκλείνουν επιχειρήσεις και «φεσώνουν» Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία

Συστηματικό πόλεμο κατά των κυκλωμάτων φοροφυγάδων, που στήνουν και ξεστήνουν εικονικές εταιρείες, με σκοπό να φεσώσουν τα κρατικά ταμεία εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το κυνηγητό των συγκεκριμένων φορολογουμένων, θα γίνει σε συνεργασία με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, καθώς με την πρακτική τους φορτώνονται με ανείσπρακτες εισφορές και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικότερα, η πρακτική που χρησιμοποιείται, συνίσταται στην τοποθέτηση υπευθύνου της επιχείρησης, ατόμων χωρίς προσωπική περιουσία. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, που λειτουργεί ως «αυτοφωράκιας» κατά το κοινώς λεγόμενο, φροντίζουν είτε να μην έχει προσωπική περιουσία, είτε εάν έχει να την έχει μεταβιβάσει, είτε να είναι υπερήλικας, είτε αλλοδαπός.

Η εταιρεία δουλεύει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αναβάλλει συνεχώς τις πληρωμές φόρων και εισφορών. Μόλις η πίεση από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάσει στο απροχώρητο, «βαράει κανόνι». Οι αρχές κυνηγούν τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, αλλά από αυτόν δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα, αφού δεν έχει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο πραγματικός επιχειρηματίας, που βρίσκεται πίσω από την κομπίνα αυτή και κρύβεται, στη συνέχεια ανοίγει άλλη επιχείρηση με τις ίδιες «προϋποθέσεις» και διαδικασίες.

Έτσι, προστίθενται στο Δημόσιο και τα Ταμεία χρέη χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, όπως επίσης, την ίδια τύχη έχουν και οι προμηθευτές τους.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ προβλέπει την καταγραφή και τη συστηματική παρακολούθηση των συγκεκριμένων εταιρειών. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που αξιολογούνται, οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας-κέντρα διασκέδασης, παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας, αρτοποιία κλπ. 

Το ζήτημα για την εφορία και τα ταμεία είναι η στενή παρακολούθηση και οι συνεχείς προληπτικοί έλεγχοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ώστε να προλαμβάνουν την αύξηση των οφειλών προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι ο ασφαλής εντοπισμός των εικονικών υπευθύνων για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους, αλλά μέχρι τώρα καταφέρνουν και διαφεύγουν.

Πάνω από 130 δισ. ευρώ τα χρέη

σε εφορία και ταμεία 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ, προκύπτει ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων και ασφαλισμένων προς το δημόσιο ξεπερνάει τα 130 δις ευρώ ή το 73% του ΑΕΠ.

Συνοπτικά, 46,7 δις προέρχονται από φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετα τέλη ασφαλιστικών οφειλών, 22,9 δις από κύριες ασφαλιστικές οφειλές, 21,6 δις από ΦΠΑ, 18,8 δις από φόρους εισοδήματος και 10,6 δις από καταπτώσεις εγγυημένων δανείων.

Άλλα 4,7 δις αφορούν λοιπές κατηγορίες φορολογικών οφειλών (τα 2,7 δις είναι φόροι περιουσίας) και τα υπόλοιπα 5,8 δις είναι μη φορολογικές οφειλές (καταλογισμοί, αχρεωστήτως καταβληθέντα, κλπ.). 

Οι πέντε πατέντες

Ειδικότερα οι «πατέντες» που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους. 

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν. 

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: 

α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, 

β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, 

γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, 

δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης. 

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς. 

5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις