Τις ανησυχίες των πολιτών για τα εθνικά θέματα και την κριτική τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης καταγράφει δημοσκόπηση της Καπα Research, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα η Τουρκία αποτελεί για τους ερωτηθέντες τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92,5%. Το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο την Αλβανία και το 37% την ΠΓΔΜ.
Υπέρ της στάσης της κυβέρνησης στις σχέσεις με την Τουρκία, παρά την τελευταία όξυνσή τους, τάσσεται το 49,5% το οποίο υποστηρίζει ότι μία ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης.
Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους Έλληνες σε ποσοστό 65% είναι το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία.
Μάλιστα σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 49,5%) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη σε μία τέτοια σύγκρουση. Eνα εξίσου μεγάλο ποσοστό της τάξης του 48% φοβάται την οικονομική και πολιτική απομόνωση.
Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων, δηλαδή μία λέξη, σύνθετη, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις (erga omnes), φαίνεται ότι είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Ειδικότερα, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ενιαία λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes), αμετάφραστη στα σλαβικά και με συμφωνία στα θέματα του αλυτρωτισμού, δηλαδή στην εξάλειψη του σκοπιανού αλυτρωτισμού σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη και τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Το 44% διαφωνεί.
Το 67,5% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο το 53,4% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει τελική λύση.
Στο ερώτημα εάν συμφέρει την Ελλάδα μια λύση σύνθετης ονομασίας με τα Σκόπια, η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Το 44,9% λέει «ναι» και το 46,8% λέει «όχι» και θα προτιμούσε να το αφήσουμε για το μέλλον.
Ωστόσο, στο ποια θα ήταν η επιθυμία του ελληνικού λαού, η πλειοψηφία σε ποσοστό 56,5% δεν θα ήθελε να περιλαμβάνεται καθόλου ο όρος «Μακεδονία», το 38,5% αποδέχεται τον συμβιβασμό και υπάρχει και ένα 4% που θέλει λύση με οποιαδήποτε ονομασία.
Αν και το 48% συμφωνεί με μία λέξη σύνθετη ονομασία έναντι όλων και αμετάφραστη, με το Γκορναμακεντόνια (Gornamakedonija) συμφωνεί μόνο το 40% και διαφωνεί το 56,5%.