Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις έχει τετραπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με πριν από 50 χρόνια. Οι πόλεις διαρκώς μεγαλώνουν κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν και οι περισσότερες πόλεις μαμούθ όπου ζουν 10, 20 ακόμα και 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός τέτοιων πόλεων μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθεί στις 29 σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΕ. Στην κορυφή θα συνεχίσουν να βρίσκονται το Τόκιο, η Μουμπάι, η πόλη του Μεξικού, το Σάο Πάολο και η Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσουν η Τζακάρτα στην Ινδονησία, το Λάγος στη Νιγηρία και το Ντακάρ στο Μπαγκλαντές. Στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις οι αντιθέσεις είναι τεράστιες. Από τη μια πλευρά πλούτος συγκεντρωμένος στα χέρια των λίγων και από την άλλη πλευρά φτώχεια και εξαθλίωση.Στις παλιές βιομηχανοποιημένες πόλεις δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Σε αυτές ο πληθυσμός περισσότερο συρρικνώνεται παρά αυξάνεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες όμως και στις αναδυόμενες οικονομίες η κατάσταση βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να υποδεχθούν 1,5 δις νέους κατοίκους. Και αυτοί θα πρέπει να βρουν δουλειά, οι πόλεις θα πρέπει να έχουν υποδομές. Αυτή είναι φυσικά μια τεράστια πρόκληση. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά στην εγκληματικότητα.Οι δημογράφοι ανιχνεύουν μια στενή σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης των νέων και του επιπέδου τής βίας. Πολλές πόλεις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν τεράστιους πληθυσμούς νεολαίας. Σε μερικές από τα πιο ευάλωτες από αυτές, το 75% του πληθυσμού είναι κάτω από την ηλικία των 30. Η μέση ηλικία των κατοίκων των πόλεων στο Μπαμάκο, στην Καμπούλ, την Καμπάλα και το Μογκαντίσου, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, κυμαίνεται γύρω στα 16 έτη. Αντιθέτως, η μέση ηλικία των κατοίκων των πόλεων στο Βερολίνο, την Ρώμη και την Βιέννη είναι στα 45 έτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τού ΟΗΕ , περισσότερο από το 90% όλης τής μελλοντικής αύξησης του πληθυσμού θα σημειωθεί στις πόλεις και στις φτωχογειτονιές τού αναπτυσσόμενου κόσμου.
Υγεία
MIT: Όταν οι μύες ασκούνται, αναπτύσσονται και οι νευρώνες!
Η άσκηση είναι γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα μας: ενισχύει τους μύες, τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τώρα, επιστήμονες του MIT ανακάλυψαν έν ...