Πολιτική

«Πόκερ» του ΔΝΤ με χρέος, αφορολόγητο


Την Παρασκευή οι κρίσιμες δηλώσεις από τον «σκληρό» Πόουλ Τόμσεν. Τι κρύβουν οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα κρίσιμα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού στη σημερινή παρουσίαση του Fiscal Monitor (δημοσιονομική έκθεση) ο διευθυντής των υπηρεσιών του ΔΝΤ, Βίτορ Γκάσπαρ, αρκέσθηκε σε γενικές δηλώσεις, παραπέμποντας για περισσότερα στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει την Παρασκευή ο «τομεάρχης» Ευρώπης, Πόουλ Τόμσεν.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, για πολιτικούς λόγους, είναι αν ο «σκληρός», Δανός τεχνοκράτης θα επιμείνει στην απαίτηση του Ταμείου για άμεση εφαρμογή, από το 2019, όχι μόνο των νέων περικοπών στις συντάξεις, αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τόμσεν αποκλείεται να κάνει πίσω ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων, χάρη στα οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καλύψει το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2019-2022.
Στις νεότερες δημοσιονομικές προβλέψεις του το Ταμείο «βλέπει» σημαντικά αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα (στο 3,7%) για το 2017, βελτιωμένη επίδοση (2,9% του ΑΕΠ) για το 2018 και εκπλήρωση του στόχου του προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ) για την περίοδο ως και το 2022.

Τα μέτρα για συντάξεις και φόρους, όπως έχουν τονίσει σε άρθρο τους ο Π. Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, πρέπει να ληφθούν ανεξάρτητα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, ώστε να καταστεί το μείγμα της οικονομικής πολιτικής φιλικό προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιο.

Με αυτά τα δεδομένα, όποιες ελπίδες έχουν εκφρασθεί από Έλληνες αξιωματούχους για αποφυγή αυτών των μέτρων, λόγω των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας, πιθανότατα θα διαψευσθούν από τον Π. Τόμσεν. Το σημαντικό από τη συνέντευξη της Παρασκευής είναι αν θα κάνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου κάποια δήλωση που θα «δείχνει» αμετάκλητα στην κατεύθυνση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019.

Οι τελευταίες αναθεωρήσεις στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, μετά τις παρουσιάσεις του World Economic Outlook και του Fiscal Monitor, έχουν διπλή ανάγνωση.

Από τη μια, το Ταμείο διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, καθώς ανέβασε το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας από το 1% στο 1,9%, κάτι που μειώνει τις απαιτήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την άλλη, όμως, το Ταμείο επιμένει ότι μακροπρόθεσμα, από το 2023 και μετά, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα «προσγειωθεί» στο 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή μακριά από το 2,2%, που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι. Δεδομένου ότι το Ταμείο επιμένει, παράλληλα, ότι δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα, εκτός από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, η πρόβλεψή του για το πλεόνασμα ανεβάζει τις απαιτήσεις για ελάφρυνση χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης του Washington Group, μπροστά σε ισχυρή πίεση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι αυτή την φορά να μην πληρώσει το τίμημα της νέας σύγκρουσης μεταξύ των ξένων δανειστών…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις