Πολιτική

Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων


Την επιστήμη διασφάλισης της ποιότητας και υγιεινής των τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 7μμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, 210-345-3111, μετρό Κεραμεικός), με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Σκανδάμη, Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, «…η τροφή είναι το φάρμακό σου..», και στην πλέον σύγχρονη εκδοχή: «...είμαστε ό,τι τρώμε...». Τι κάνει όμως την τροφή μας τόσο σημαντική και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή της μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης; Είναι η «οποιαδήποτε λήψη τροφής» ή η «λήψη οποιασδήποτε τροφής» το Άγιο Δισκοπότηρο, ένα αδιαμφισβήτητο, εξ ορισμού φάρμακο; Ή μήπως υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να παραχθεί και να επεξεργαστεί η τροφή προκειμένου να αποφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό τα προσδοκώμενα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής διατροφικής (ή διαθρεπτικής) αξίας και απόλαυσης, χωρίς να τον θέσει σε βραχυπρόθεσμο (οξύ) ή μακρυπρόθεσμο (χρόνιο) κίνδυνο; Ποιά η διαφορά μεταξύ ποιοτικά αποδεκτού, ασφαλούς και διατροφικά κατάλληλου τροφίμου και πώς αυτές οι έννοιες εξατομικεύονται ανά άνθρωπο;

Οι «ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή» στις μέρες μας θέτουν μία σειρά προκλήσεων, λόγω του υπερ-καταναλωτισμού και του σύγχρονου (αγχώδους) τρόπου ζωής. Τέτοιες προκλήσεις είναι η μεγιστοποίηση του εμπορικού χρόνου ζωής των συσκευασμένων τροφίμων (δηλ. η αυξημένη διατηρησιμότητά τους), η ήπια επεξεργασία, η ελάχιστη χρήση χημικών συντηρητικών ή άλλων βελτιωτικών προσθέτων, η λειτουργικότητα (δηλ. η τεκμηριωμένα ευεργετική δράση στην υγεία του καταναλωτή ή στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, βλ. φυτοστερόλες, β-γλυκάνες, τρόφιμα ενισχυμένα σε ασβέστιο ή διαιτητικές ίνες, κλπ.), και όλα αυτά με δεδομένη την ασφάλεια και σε προσιτή τιμή. Προκειμένου να ανταπεξέλθει η σύγχρονη παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων στις προκλήσεις αυτές, έχει υιοθετήσει σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού, ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής τροφίμων. Ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας, οι εταιρίες πλέον πιστοποιούνται με τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (HACCP (ISO 22000), Globalgap, IFS, BRC, ISO 9001, κά), χρησιμοποιώντας τα ως διαπιστευτήρια για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών και πελατών. Όμως, δεν πρέπει να παραλείπουμε το μείζονα ρόλο που έχει σε αυτή την αλυσίδα ο τελευταίος κρίκος της, ο καταναλωτής, ο οποίος με την παιδεία και την εκπαίδευσή του, αλλά και την υπευθυνότητα στο χειρισμό των τροφίμων, καθορίζει την ισορροπία και την ασφάλεια στη διατροφή του. 

Ο κ. Σκανδάμης είναι Επ. Καθηγητής Υγιεινής και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ, απέχτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Μικροβιολογία Τροφίμων το 2001 και στη συνέχεια εργάστηκε ως Ερευνητής στο Department of Animal Science του Colorado State University των Η.Π.Α μέχρι το 2003. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη και πρόβλεψη της συμπεριφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ καθώς και συμφωνητικά με Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 104 επιστημονικές δημοσιεύσεις (SCI), 26 κεφάλαια βιβλίων, και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3000 ετεροαναφορές.