Χρηστικά

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένες συντάξεις τον Φεβρουάριο


Ενώ η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνησης βρήκε το… τάιμινγκ για να πάρει πίσω και εφάπαξ  χρήματα που δόθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.  

Επικαλούμενη λάθη που έγιναν κατά τη χορήγηση των αυξήσεων 7,75% στις συντάξεις, τον Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση θα δώσει μειωμένη σύνταξη σε περισσότερους από 550.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024. Σ’ αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων δόθηκε εκ παραδρομής-σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ- διπλή αύξηση 7,75% πέρυσι τον Φεβρουάριο και τα χρήματα αυτά θα «κρατηθούν» από την επικείμενη σύνταξη που θα αποδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ήδη ενημερωθεί στα μηνιαία εκκαθαριστικά τους σημειώματα ότι πήραν διπλή αύξηση την οποία θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ. 

Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση όπου αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο ρύθμισης της οικονομικής εκκρεμότητας που είχε δημιουργηθεί Μάρτιο του 2023, με την αστοχία από την ανάδοχο εταιρεία, ως προς τα ποσά των συντάξεων που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 σε 572.000 συνταξιούχους η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι με την καταβολή της σύνταξής Φεβρουαρίου 2024 –που θα καταβληθεί τέλος Ιανουαρίου 2024, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανωτέρω.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάστηκαν από την παραπάνω αστοχία, είχαν προσωποποιημένη πληροφόρηση εντός του ίδιου μήνα (3ος/2023) μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα αυτά αναφερόταν ρητώς το υπερβάλλον ποσό, που καταβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, το συνολικό υπερβάλλον ποσό, που πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανερχόταν στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα