Ελλάδα

Ποιοί προτείνονται για την ηγεσία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου


Ξεκίνησε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής των δικαστικών λειτουργών που θα διεκδικήσουν τις θέσεις του προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τριών αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα των προτεινόμενων δικαστών, οι οποίοι θα κληθούν σε ακρόαση  στη Διάσκεψη των προέδρων του νομοθετικού σώματος.

Για την κενή θέση του προέδρου του ΣtE προτείνονται οι εξής 6 δικαστές, που κατέχουν τώρα θέσεις αντιπρόεδρων: Αθανάσιος Ράντος, Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, Ιωάννης Γράβαρης και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Για τις δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας προτείνονται οκτώ σύμβουλοι Επικρατείας: Οι Δημήτριος Σκαλστούνης, Παναγιώτης Ευστρατίου, Ευαγγελία Νίκα, Παναγιώτα Καρλή, Κωνσταντίνος Κουσούλης, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Δημήτριος Μακρής και Μιχάλης Πικραμένος.

Για τις τρεις κενές θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου προτείνονται δέκα αρεοπαγίτες, οι: Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Γεώργιος Κοντός, Ασπασία Μαγιάκου, Ειρήνη Καλού, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Γεώργιος Αναστασάκος, Ιωάννης Μαγγίνας, Δήμητρα Κοκοτίνη και Διονυσία Μπιτζούνη.

Μετά τις ακροάσεις, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα διατυπώσει γνώμη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προαγωγές.