Τράπεζες

Ποιοι παίρνουν τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης


Μόνο 14% των δανείων κατευθύνονται σε ΜμΕ, η μερίδα του λέοντος στους μεγάλους

Οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, που χορηγούνται έως τώρα με επιτόκιο κάτω από 2%. Μόνο ένα στα επτά ευρώ των δανείων (14%) κατευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι αυτές έχουν υποβάλει το 60% του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων (τα επενδυτικά σχέδια των ΜμΕ έχουν χαμηλούς προϋπολογισμούς).

Ειδικότερα, σε συνολικό προϋπολογισμό δανείων ύψους 8,15 δισ. ευρώ, μόνο 1,17 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που λαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός ο προϋπολογισμός των 8,15 δισ. αναλύεται ως εξής: Τα δάνεια του Ταμείου είναι 3,35 δισ., των τραπεζών 2,81 δισ. και η ίδια συμμετοχή των επενδυτών 1,99 δισ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δικαιολόγησε το γεγονός ότι οι περισσότερες πιστώσεις κατευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι αυτές δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ο μηχανισμός παροχής δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης άνοιξε μια δίοδο για να συμμετέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενισχύσεων, ενώ κατά κανόνα αυτές οι ενισχύσεις κατευθύνονταν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες και τις αγορές (αγορά εταιρικών ομολόγων, χρηματιστήριο), σε αντίθεση με τις ΜμΕ, που έχουν σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και είναι μεγαλύτερη η ανάγκη τους για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με ευνοϊκούς όρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:

•    Έχουν υποβληθεί ως τώρα 513 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 305 υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ποσοστό 59% του συνόλου).

•    Από τον προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων και την κατανομή ανάμεσα σε μεγάλες επιχειρήσεις και ΜμΕ φαίνεται ότι η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων θα πάει σε μεγάλες. Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 18,14 δισ. ευρώ και μόνο τα 4,88 δισ. ευρώ (δηλαδή το 26%) αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα 13,26 δισ. ανέρχεται ο προϋπολογισμός των σχεδίων που έχουν υποβάλει μεγάλες επιχειρήσεις.

•    Ήδη έχουν καταρτισθεί συμβάσεις για 228 δάνεια, εκ των οποίων τα 105 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

•    Οι όροι των δανείων είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία υψηλών τραπεζικών επιτοκίων. Το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 13,5 έτη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις