Πολιτική

Ποιοι εκλέγονται πρώτη φορά – Οι νέοι βουλευτές


«Ανεμο ανανέωσης» φέρνουν στη Βουλή τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς πάνω από 100 βουλευτές θα βρεθούν πρώτη φορά στα έδρανα του νομοθετικού σώματος.
Οι «πρωτάρηδες» είναι περίπου 50 στη ΝΔ, 20 στον ΣΥΡΙΖΑ, 9 στο ΚΙΝΑΛ, 4 στο ΚΚΕ και από 8 στην «Ελληνική Λύση» και στο «ΜέΡΑ25».
Πολλοί από τους νεοεκλεγέντες σε όλα τα κόμματα είναι πρόσωπα με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την αναγνωρισιμότητα και την συχνή παρουσία στην τηλεόραση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της showbiz, πανεπιστημιακοί κλπ, που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό σταυρών προτίμησης, υποσκελίζοντας πολιτικούς με πολυετή θητεία στα κόμματα και στα έδρανα της Βουλής.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Παπαδημητρίου, Κ. Μπογδάνος, Γ. Λοβέρδος, Δημ. Μαρκόπουλος στη ΝΔ, οι επίσης δημοσιογράφοι Δημ. Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη και η τραγουδοποιός Ραλλία Χρηστίδου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης στο ΜέΡΑ25.

◼ Στους νεοεκλεγόμενους βουλευτές της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι Μπ. Παπαδημητρίου, Κων. Μπογδάνος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Λοβέρδος και Μακάριος Λαζαρίδης, οι πανεπιστημιακοί Αγγελος Συρίγος και Δημήτρης Καιρίδης και η πρώην top model Νόνη Δούνια. Επίσης οι Γ. Κώτσιρας, Κων. Μπλούχος, Β. Υψηλάντης, Χρ. Δερμεντζόπουλος, Στ. Κελέτσης, Αλ. Καστρινός, Τ. Μπαρτζώκας, Γρ. Πασπάτης, Μαρία Κεφαλά, Γ. Πασχαλίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Α. Παπαδημητρίου-Μάνη, Σ. Χιονίδης, Τ. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Ηλ. Βλαχογιάννης, Γ. Κοτρωνιάς, Θ. Χειμάρας, Ανδρ. Πάτσης, Δ. Αργύρης και Δ. Ακτύπης

◼ Από τον ΣΥΡΙΖΑ ερίπου 20 βουλευτές εκλέγονται πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών οι: Γιώργος Τσίπρας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Ραλλία Χρηστίδου, Καλλιόπη Βέττα, Δώρα Αυγέρη, Οζ. Φερχάτ, Μ. Μαλτέζος, Λ. Αβραμάκης, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μάλαμα, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Αλ. Αυλωνίτης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώτα Πούλου, Μ. Χατζηγιαννάκης, Χ. Μαμουλάκης. Ξεχωρίζει η περίπτωση του Δ. Καλαματιανού, που εξελέγη στην Ηλεία αφήνοντας εκτός τους μέχρι τώρα βουλευτές Μ. Μπαλαούρα και Δ. Μπαξεβανάκη.

◼ Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ένα από τα νέα πρόσωπα είναι ο Ανδρέας Πουλάς, ο οποίος εξελέγη στην Αργολίδα υποσκελίζοντας τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Επίσης οι Χρ. Γκόγκας, Γ. Μουλκιώτης, Δ. Μπιάγκης, Στ. Παραστατίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μπ. Μπαράν, Απ. Πανάς.

Πρωτοεκλεγόμενοι βουλευτές του ΚΚΕ οι Ν. Παπαναστάσης, Λ. Στολτίδης, Μαρία Κομνηνάκη και Κανέλλα Γεωργοπούλου,

Στο ΜέΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη όλοι οι εκλεγέντες είναι «πρωτάρηδες»  με εξαίρεση την Σοφία Σακοράφα. Αγγελική Αδαμοπούλου, Κρίτων Αρσένης, Μαρία Απατζίδη, Λίτσα Αποστολοπούλου, Κωνσταντίνα Αδάμου. Στην κοινοβουλευτική ομάδα θα προστεθεί η Φωτεινή Μπακαδήμα από τη Β' Πειραιώς ή η Σοφία Φουντουκίδου από τη Β΄ Θεσσαλονίκης, ανάλογα με το ποια έδρα θα επιλέξει ο επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος είναι υποψήφιος και στις δύο περιφέρειες.

Διαβάστε επίσης