Ελλάδα

Ποινικές διώξεις για παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί Αδωνι


Ποινικές εναντίον στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, για 22 παράνομους διορισμούς που έγιναν επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη. Οι διώξεις προσωποποιήθηκαν και αφορούν επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν καταθέσει και ως μάρτυρες στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Οι διώξεις αφορούν αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, στα οποία περιλαμβάνονται απιστία σε βάρος του Δημοσίου (η οποία επιφέρει μέχρι και ποινή ισοβίων), υπεξαγωγής και νόθευσης εγγράφων κ.ά.

Ασκήθηκαν μετά τη διενέργεια ελέγχων από επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, οι οποία συνέταξαν πορίσματα και τα κατέθεσαν στην Εισαγγελία.

Οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν επιτελείς του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν κατά καιρούς ισχυριστεί ότι οι 22 παράνομα διορισθέντες ήταν «εξωτερικοί συνεργάτες», ότι πληρώθηκαν με χορηγίες και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό, ότι στοχοποιήθηκαν λόγω συγγενικών μεταξύ τους σχέσεων κλπ.

Τα πορίσματα των επιθεωρητών καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς - γι αυτή η Εισαγγελία στέλνει στο εδώλιο τους εμπλεκόμενους.