Πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στην Αθήνα ενόψει της 81ης ΔΕΘ συναντήσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ Κυριάκου Λουφάκη και του Οικονομικού Επόπτη κ. Παναγιώτη Χασάπη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέξανδρο Φλαμπουράρη. Στη συνάντηση με τον κ. Φλαμπουράρη συμμετείχε και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ.
Στις συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ έθεσε τόσο στρατηγικά θέματα όπως η βελτίωση υποδομών και η παραχώρηση λιμένα και αερολιμένα Θεσσαλονίκης και η κατάρτιση ενός εθνικού ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή/μεταποίηση και εξωστρέφεια όσο και προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα και αναστέλλουν την ανάπτυξη των εξαγωγών όπως τα θέματα ρευστότητας.
Από την πλευρά τους ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης επιβεβαίωσαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι παραχωρήσεις και ιδίως αυτή της ΟΛΘ ΑΕ. Επίμονο αίτημα του ΣΕΒΕ αποτελεί η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές.
Ως προς την ενίσχυση της ζωτικής για τις επιχειρήσεις ρευστότητας και με δεδομένες τις αδυναμίες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και κάθε άλλο χρηματοδοτικό μέσο εκτός τραπεζικού συστήματος όπως τα venture capitals. Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια αναγκαία για τον ΣΕΒΕ είναι η επίσπευση της δημιουργίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου.
Τόσο ο Αντιπρόεδρος όσο και ο Υπουργός Επικρατείας αναγνώρισαν τη σημασία των εξαγωγών για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προτεραιότητα που θα πρέπει να τις δοθεί σε θέματα όπως η πραγματικά άμεση επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η οποία είναι αναγκαία για τη ρευστότητά τους.
Είδαν μάλιστα καταρχήν θετικά το αίτημα του ΣΕΒΕ για την καθιέρωση κατάλληλα προσδιορισμένου οριζόντιου κριτηρίου εξωστρέφειας (με επιπλέον μοριοδότηση, κ.λ.π.) σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και γενικότερα όπως πχ στον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, νέο δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα με τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία», κ.ά., ώστε, αφενός, να ενισχυθούν και να επιβραβευθούν οι ήδη εξαγωγικές επιχειρήσεις και, αφετέρου, να παροτρυνθούν οι μη ή σε μικρό ποσοστό εξαγωγικές να αναπτύξουν εξωστρέφεια.
Ο ορισμός της εξαγωγικής επιχείρησης που θα δικαιούται της ειδικής αυτής μεταχείρισης – σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση από τον ΣΕΒΕ εξαγωγική θα μπορούσε να είναι η επιχείρηση με ποσοστό εξαγωγών πάνω από 25%, είτε με αξία των εξαγωγών της πάνω από 3 εκ. ευρώ – θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.
Αμφότεροι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης υποστήριξαν την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των συνεργατικών σχημάτων (clusters) που αποτελεί αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άκουσαν θετικά την πρόταση του ΣΕΒΕ για πριμοδότηση όσων σχημάτων ενταχθούν στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που θα έχουν το ρόλο του facilitator.
Άλλα θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις από τον ΣΕΒΕ είναι:
- Δημιουργία ευνοϊκού εσωτερικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος-Κίνητρα για περιορισμό του brain drain-Απλοποίηση διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, η συνεχής αύξηση των φόρων και των εισφορών αποτελεί τεράστιο αντιαναπτυξιακό αντικίνητρο προς οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση και θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των λίγων υγιών επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στη χώρα.
- Άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΣΕΣ 2014-2020 και των υπόλοιπων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων
- Ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας, προσέλκυση ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού και ενίσχυση των νέων ερευνητών
-Πιστοποιημένη κατάρτιση/εξειδίκευση στελεχιακού δυναμικού σε θέματα εξαγωγών/διεθνοποίησης με ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας