Οικονομία

Ποιες Περιφέρειες απάντησαν θετικά και ποιες αρνητικά στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης


Σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η χώρα μας για την ανάρτηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) μέχρι τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση προστίμων ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αναθέσει την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες υποχρεούνται να αναρτήσουν τη διακήρυξή τους εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

«Θέλουμε έναν ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και αυτό θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε μέσα από τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας «η εκπόνησή τους δεν αποτελεί απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ε.Ε προκειμένου να δίνονται με σωστό, δίκαιο και διαφανή τρόπο και με τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, οι επιδοτήσεις». Και συνέχισε «η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει τη χώρα σε δυσχερή θέση και ο κίνδυνος ενεργοποίησης των κυρώσεων είναι ορατός».

Αρχές Απριλίου, ο αρμόδιος υπουργός με επιστολή του στους περιφερειάρχες, ζητούσε να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησής τους. Μάλιστα, τους είχε ενημερώσει ότι έως τις 19 Απριλίου θα έπρεπε να έχουν γνωστοποιήσει την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνησή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη ανάρτησης, καθώς και τη διαδικασία εκπόνησης και σύναψης σύμβασης, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το ΥΠΑΑΤ χωρίς την έγκριση της Δασικής Αρχής, όπως απαιτείται σήμερα. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί επί χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής.

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Αυγενάκης είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπενθυμίζοντας τους ότι για τη ενεργοποίηση των Σχεδίων Βόσκησης έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ.

Με την καταληκτική ημερομηνία της 19ης Απριλίου να έχει παρέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θετικά απάντησαν εννέα Περιφέρειες. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Αρνητικά έχουν απαντήσει οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειών που απάντησαν θετικά, αλλά και των δήμων που πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότερο, συμβάλλοντας στην επίλυση ενός προβλήματος που παρέμενε εκκρεμές επί μια δεκαετία, ο κίνδυνος αυτός θα ξεπεραστεί και θα καταφέρουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ζωική παραγωγή της χώρας μας», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αυγενάκης.

Η Διαδικασία

Όσες Περιφέρειες έχουν απαντήσει θετικά, θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να «τρέξουν» τις απαραίτητες διαδικασία για την αποφυγή του προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. Κάτι που αν συμβεί όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «εάν συμβεί αυτό, τα χρήματα θα κοπούν από τις ενισχύσεις μοιραία».

Για όσες Περιφέρειες απάντησαν αρνητικά, τη διαδικασία θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό, όπως είχε τονίσει ο κ. Αυγενάκης στη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες της χώρας «δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων».

Κυρώσεις

Η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων είναι απαραίτητη προκειμένου να δίδονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. «Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων» ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Παράλληλα, χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

- η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,

- η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,

- η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα

- δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα Διαχειριστικά Σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.

Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα