Οικονομία

Ποιες οι προτεραιότητες χρηματοδότησης μετά το 2020 για την Ευρωβουλή


Τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εμπεριέχοντας τα ακριβή ποσά που προβλέπονται για κάθε πρόγραμμα.

Ειδικότερα, η Ευρωβουλή δίνει προτεραιότητα στη νεολαία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, αναφέρει πως χρειάζονται επαρκείς πόροι για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η μετανάστευση, η άμυνα και η ασφάλεια, αλλά και διατήρηση της χρηματοδότησης για την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής

Όπως σημειώνεται, οι νέες πηγές άμεσων εσόδων πρέπει να αντικαταστήσουν εν μέρει τα κονδύλια που προέρχονται από εισφορές των φορολογουμένων, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία στην «ενότητα και ετοιμότητά» του ΕΚ για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τους Υπουργούς αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ 2021-2027).

Εν συνεχεία, τονίζεται πως οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η πρόταση για το ΠΔΠ που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί σημείο εκκίνησης, όμως «δεν θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να εκπληρώσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις και να ανταποκριθεί στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει».

Παράλληλα, στη ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι προτεραιότητες είναι οι ακόλουθες:

  • Ο προϋπολογισμός για το ερευνητικό πρόγραμμα «Horizon Europe» να ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 (πρόταση της Επιτροπής: 83,5 δισ. ευρώ).
  • Ενίσχυση του Επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη («Σχέδιο Γιούνκερ»).
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των υποδομών για τις μεταφορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Διατήρηση της χρηματοδότησης των πολιτικών συνοχής και γεωργίας.
  • Διπλασιασμός των πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τριπλασιασμός των πόρων για το Erasmus +.
  • Καθορισμός της συνεισφοράς της ΕΕ στην επίτευξη του στόχου για το κλίμα σε ποσοστό τουλάχιστον 25% από τις δαπάνες του ΠΔΠ με στόχο να φτάσει το 30% το συντομότερο δυνατόν, και το αργότερο έως το 2027.
  • Ένα νέο και απλούστερο σύστημα εσόδων.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση των εσόδων της Ε.Ε., αναφέρεται ότι το σημερινό σύστημα είναι «περίπλοκο άδικο, αδιαφανές και εντελώς ακατανόητο στους πολίτες», συμπληρώνοντας πως ένα νέο, απλούστερο σύστημα θα απέφερε ουσιαστική μείωση των άμεσων ακαθάριστων εθνικών εισφορών από τα κράτη μέλη και θα εξασφάλιζε επαρκή χρηματοδότηση των δαπανών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ.

Το Ε.Κ. ενέκρινε επίσης την κατάργηση της επιστροφής χρημάτων και άλλων διορθωτικών μηχανισμών.

Κλείνοντας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθιέρωση ενός νέου συστήματος ιδίων πόρων, όπως για παράδειγμα νέα συστήματα εταιρικής φορολόγησης (συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης μεγάλων εταιρειών στον ψηφιακό τομέα), εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και φόρων από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό, τονίζοντας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι τα έσοδα και οι δαπάνες πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ενιαίο σύνολο. Κατά συνέπεια, όλα τα τμήματα του πακέτου του ΠΔΠ και των ιδίων πόρων (εσόδων του προϋπολογισμού), θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως ότου επιτευχθεί συνολική συμφωνία για όλα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις