Χρηστικά

Ποιες γονικές παροχές-δωρεές βάζει στο μικροσκόπιο η Εφορία


Το αφορολόγητο των 800.000 εφαρμόζεται μόνο μια φορά

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο μικροσκόπιό της, τις γονικές παροχές και δωρεές του τελευταίου εξαμήνου,. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιπτώσεις τριγωνικών μεταβιβάσεων ακινήτων και χρημάτων, όπου ο γονέας έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στα αδέρφια της οικογένειας. 

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έστειλε κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τις ΔΟΥ να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο εν λόγω φαινόμενο. Από το «κόσκινο» των ελεγκτικών αρχών θα περάσουν οι περιπτώσεις δωρεών χρημάτων σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, οι χρηματικές γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ χωρίς μεταφορά των ποσών μέσω τραπεζών, οι τροποποιητικές δηλώσεις αλλά και η πηγή προέλευσης των χρημάτων (πόθεν έσχες) από τους δωρητές.

Στην εγκύκλιο Πιτσιλή αποσαφηνίζεται και το εξής σημαντικό: το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει από 1η Οκτωβρίου 2021 εφαρμόζεται μόνο για μια φορά. Αυτό συνεπάγεται πώς θα αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό που είχε ληφθεί υπόψη στην προηγούμενη δωρεά. 

Επίσης, όπως προβλέπει η εν λόγω εγκύκλιος, η εφορία θα προχωρήσειστη διαγραφή του φόρου 10% που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022 με ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό και κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 ημερών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα