Χρηστικά

Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις πήραν παράταση για το 2022


Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής - Πότε λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση 72 δόσεων για τα κορονοχρέη

Σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις πήραν παράταση… εκπλήρωσης εντός του 2022, καθότι το οικονομικό επιτελείο, εν μέσω πανδημίας, πληθωρισμού και ενεργειακής ακρίβειας, θέλησε να δώσει ανάσα στους φορολογούμενους, (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες).

Ειδικότερα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης από τις 60 άτοκες, παρατείνεται για τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ η εφάπαξ καταβολή του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού,  από την 31η Δεκεμβρίου 2021,  μετατίθεται έως τις 31 Μαρτίου 2022. Για τις πάγιες δαπάνες, οι δικαιούχοι έχουν πλέον προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου, να προχωρήσουν σε συμψηφισμό με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Παράταση έως στις 26 Ιανουαρίου 2022, δόθηκε για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 δόσεων, για τα κορονοχρέη. Η προθεσμία, πριν την παράταση, έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Το μέτρο της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας εκτιμάται ότι αφορά 823.000 φορολογουμένους. Οι δικαιούχοι θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. 
Επιπρόσθετα, έως το τέλος Ιανουαρίου  δίνεται παράταση για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Η νέα προθεσμία ισχύει μόνο εφόσον οι δηλώσεις υποβλήθηκαν στην εφορία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τι 28 Φεβρουαρίου και παρέτεινε κατά τέσσερις μήνες της προθεσμίας υλοποίησης εργασιών στον Β’ κύκλο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II». Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τον περιορισμό της διασποράς του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα