Χρηστικά

Ποιες επιχειρήσεις και περιοχές χτυπάει φέτος η Επιθεώρηση Εργασίας


Πάνω από 66.000 έλεγχοι προγραμματίστηκαν το 2023- Eμφαση στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων ασφάλειας και υγείας

Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει το ετήσιο πλάνο της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023, με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, οι φετινοί έλεγχοι αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο σε άμεση προτεραιότητα τίθενται οι έλεγχοι:

  • Σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας
  • Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία
  • Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση
  • Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Δ/νσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2023, καθορίζεται σε 66.000.

Ο ανωτέρω στόχος αποτελεί τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τους Επιθεωρητές Εργασίας, δύναται δε να αναθεωρείται εντός του έτους με νεότερη απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Για τον καθορισμό του αριθμού των ελέγχων που θα διενεργήσουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, σε ετήσια βάση, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση της Επιθεώρησης ως κάτωθι, λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

  • ο αριθμός των υπηρετούντων Επιθεωρητών Εργασίας,
  • η απαραίτητη διοικητική εργασία που συνοδεύει κάθε έλεγχο,
  • οι λοιπές δραστηριότητες των Επιθεωρητών Εργασίας, όπως η διενέργεια εργατικών διαφορών, η έρευνα εργατικών ατυχημάτων και η συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα της Διοίκησης.

Πού θα χτυπήσει φέτος η Επιθεώρηση Εργασίας

Από την κατανομή των ελέγχων κατά κατηγορία προκύπτει πως φέτος στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας θα επικεντρωθεί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αθηνών, καθώς επίσης και στις τουριστικές περιοχές. Ειδικότερα:

ergasia2

Και άλλοι έλεγχοι

Παράλληλα θα γίνουν και έλεγχοι για την ασφάλεια και υγεία στην Εργασία, οι οποίοι κατά Περιφέρεια είναι οι ακόλουθοι:

ergasia1

 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα