Οικονομία

Ποιά είναι τα 11 επαγγέλματα που λείπουν από την αγορά


Την άποψη πως "παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε επίπεδο βαθμίδων, διαδρομών και ειδικοτήτων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους", εξέφρασε ο ΣΕΒ, μετά από σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα και επισημαίνεται πως παρότι η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα είναι σημαντική, παραδοσιακά, η συντριπτική πλειονότητα των νέων (και των οικογενειών τους) στοχεύει σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η νοοτροπία αυτή έχει ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση εργαζομένων τεχνικών κατευθύνσεων και όσοι υπάρχουν, γίνονται ανάρπαστοι, με τους μισθούς να είναι υψηλότεροι από 14% έως και 30% σε σχέση με τον μέσο όρο.

Ειδικότερα, η έρευνα του ΣΕΒ τονίζει πως δεν υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, πλέον, στις παρακάτω 11 ειδικότητες:

  1. Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων
  2. Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού
  3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων
  4. Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων
  5. Τεχνικός Αυτοματισμών
  6. Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων
  7. Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης
  8. Στέλεχος προώθησης εξαγωγών
  9. Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας
  10. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  11. Χειριστής μηχανημάτων έργου

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, σε αυτά τα επαγγέλματα απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι. Οι 80.000 περίπου από αυτούς απασχολούνται στη μεταποίηση και σε άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Εν συνεχεία, αναφέρει πως οι μισθοί και η απασχόληση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας.

Κλείνοντας, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά, καθώς βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις