Με Άποψη

Ποιά είναι τα κύρια αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ


Το 31,53% που κατέγραψε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να άφησε μιά γλυκιά γεύση σε μιά βραδιά εκλογικών αποτελεσμάτων, που ξεκίνησε πολύ πικρά από τo exit poll, αλλά μέχρι εκεί. 
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναμφίβολα δεν υπέστη στρατηγική ήττα, όπως επεδίωκε το σύνολο των αντιπάλων του (πολιτικών και άλλων), εδραιώθηκε ως ο κυρίαρχος πόλος του προοδευτικού χώρου, ωστόσο ηττήθηκε καθαρά, καθώς η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία με άνετη αυτοδυναμία και ποσοστό που άγγιξε το 40%.

Ασφαλώς, το επόμενο διάστημα θα γίνουν αναλύσεις επί αναλύσεων για τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρώντας μιά πρώτη κωδικοποίηση των βασικών αιτίων επισημαίνουμε:

  1. Την τριετή εφαρμογή μνημονίου - του τρίτου κατά σειρά από το 2010 - που ναι μεν ήταν ηπιότερο από τα προηγούμενα, αλλά ήρθε να επιβαρύνει μιά ήδη πολύ δύσκολη πραγματικότητα για τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Για παράδειγμα: το μεγάλο κούρεμα των παλιών συντάξεων έγινε μέχρι το 2014. Από κει και πέρα κατά κύριο λόγο κόπηκε το ΕΚΑΣ, βάσει των προβλέψεων του δεύτερου μνημονίου. Ήταν όμως οι σταγόνες που ενδεχομένως ξεχείλισαν το ποτήρι, για χιλιάδες ήδη εξουθενωμένους συνταξιούχους. 
  2. Τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο επικοινωνιακό πεδίο, που περιόριζε δραματικά τα περιθώρια προβολής των θετικών στοιχείων του κυβερνητικού έργου και διόγκωνε τα αρνητικά. Η εχθρική στάση του συνόλου σχεδόν των μεγάλων media, με την καθημερινή πολεμική της συνέτεινε καθοριστικά στην παγίωση αρνητικής γνώμης σε ευρεία τμήματα του πληθυσμού.  
  3. Τη Συμφωνία των Πρεσπών, που προκάλεσε σημαντική φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες περιοχές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τον μέσο όρο το κόμματος, ενώ αντίστοιχα η ΝΔ ενισχύθηκε εκεί πολύ περισσότερο.
  4. Την ανεπάρκεια του στενού κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, που ουδέποτε κατάφερε να ακολουθήσει τον ευρύ κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του εγχειρήματος. 

Γ.Δ. 

Διαβάστε επίσης