13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κάθε χρόνο λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και πεθαίνουν με φρικτή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως λέει, πέρασαν 3 χρόνια από την έγκριση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για Δωρεά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, σύγχρονων στοχευμένων που προσφέρουν την εξελιγμένη θεραπεία IMRT και λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης και των νοσοκομείων ακόμη δεν τα υποδέχθηκαν για να λειτουργήσουν
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη χώρα μας αντιστοιχούν 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Στις χώρες της Ε.Ε. αντιστοιχούν 6 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους
Ενώ, μεγάλη είναι και η έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών, ακτινοφυσικών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35% κενές οργανικές θέσεις.
Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι οι γραμμικοί επιταχυντές που υπάρχουν στην κυριολεξία «έφαγαν τα ψωμιά τους», ενώ, είναι σε λειτουργία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση.
Όπως λέει, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου και η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν πάρει πρωτοβουλίες αγοράς ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ
Ως εκ τούτου κάνουν «χρυσές δουλειές» τα ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές καθώς οι καρκινοπαθείς καλούνται να δώσουν 4.000 ευρώ από την τσέπη τους και αν δεν έχουν χρήματα, πεθαίνουν με φρικτούς πόνους.
Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 4 μήνες πάνω από το προσδόκιμο ζωής, ενώ όσοι καρκινοπαθείς έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Για 100 εκ. ευρώ πεθαίνουν 13.000 καρκινοπαθείς αβοήθητοι
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι απαραίτητη η αγορά 50 ακόμη γραμμικών επιταχυντών αξίας 100 εκ. ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής της. Γι αυτό διερωτούνται που είναι τα χρήματα των αντικαρκινικών εράνων; Όπως λέει, κάθε χρόνο γινόντουσαν τέτοιοι έρανοι και συγκεντρώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ που είναι αυτά τα χρήματα τώρα που είναι απαραίτητα;
Επιπλέον, καταγγέλλει ότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Κεντρική Μονάδα Διάλυσης κυταροστατικών φαρμάκων. Με την Υπουργική Απόφαση δε του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη την διάλυση των κυταροστατικών φαρμάκων την φορτώνονται οι νοσηλευτές που δεν είναι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Ελλιπής χρηματοδότηση των νοσοκομείων
Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία φέτος θα πάρουν κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,156 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα έλαβαν και πέρσι όταν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους έχουν ήδη φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Για τη μιζέρια της Δημόσιας Υγείας ευθύνεται σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ.
Η ίδια η κυβέρνηση όπως λέει, παραδέχεται ότι επιτυγχάνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών. Το πρώτο επτάμηνο του έτους οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ήταν 199 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαίρεται για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και την ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Τα νοσοκομεία πρέπει να βγάλουν το έτος με μειωμένα κονδύλια αναστέλλοντας επεμβάσεις και χημειοθεραπείες καθώς δεν μπορούν να κάνουν συντήρηση και επισκευή στους χαλασμένους αξονικούς, στα αναισθησιολογικά μηχανήματα και στα ακτινοθεραπευτικά.
Τα μηχανήματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και πολλά από αυτά χαλάνε συνέχεια με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Επιπλέον στην αγορά δε υπάρχουν ανταλλακτικά καθώς είναι πεπαλαιωμένα μηχανήματα και μόνο μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μπορεί να βρεθούν.
Δωρεές που έμειναν 3 χρόνια στα χαρτιά
Τον Ιούλιο του 2014 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πήρε απόφαση για δωρεά ύψους 16εκ.ευρώ με σκοπό την αγορά 7 γραμμικών επιταχυντών (μηχανήματα ακτινοθεραπείας) για αντικατάσταση των παλαιών σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας. Νέοι υπερσύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντές που προσφέρουν την τεχνολογία IMRT, προκειμένου να συμβάλουν στη θεραπεία των καρκινοπαθών της χώρας.
Μετά την ανάδειξη του ζητήματος από την ΠΟΕΔΗΝ για τις μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία το Ίδρυμα πέρυσι αποφάσισε να στηρίξει την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος προσθέτοντας άλλους τρεις γραμμικούς επιταχυντές σε νοσοκομεία της χώρας, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα της κοινωνίας όπως ανακοίνωσαν. Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος ανέρχεται πλέον στο 20 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (ο νέος εξοπλισμός καλύπτεται από διετή δωρεάν συντήρηση).
Συγκεκριμένα τα 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της δωρεάς ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα εξής Νοσοκομεία:
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικον» 2 γραμμικοί επιταχυντές
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ριο) 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 1 γραμμικός επιταχυντής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 2 γραμμικοί επιταχυντές
Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» 2γραμμικοί επιταχυντές
Ένα μηχάνημα τοποθετήθηκε μέσω ΕΣΠΑ
Με προγράμματα ΕΣΠΑ τοποθετήθηκε πρόσφατα ένας σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στο νοσοκομείο Μεταξά αντικαθιστώντας το παλαιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα.
Το πρόγραμμα των Δωρεών
Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας το Ίδρυμα στηρίζει με Δωρεές του προς την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και την Ένωση Φυσικής Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του κάθε Δημόσιου Νοσοκομείου που θα λάβει νέο γραμμικό επιταχυντή.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων μετά την εγκατάστασή τους.
Στη Δωρεά υπάρχει όρος άμεσης λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων καθότι αναλαμβάνουν και το κόστος διαμόρφωσης των χώρων (συγκεκριμένες προδιαγραφές για περισσότερη ακτινοπροστασία). Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτουν τα νοσοκομεία είναι το προσωπικό το οποίο θα εκπαιδεύσει το Ίδρυμα και να κινήσουν τις διαδικασίες εγκατάστασης.
Όρος επίσης της Δωρεάς είναι η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος από το Ίδρυμα δεκαοκτώ (18) μήνες μετά την εγκατάσταση. Η αξιολόγηση θα αφορά τα αποτελέσματα στην επίτευξη δραστικής μείωσης παραπομπής ασθενών για ακτινοθεραπεία στον Ιδιωτικό Τομέα και της μείωσης του χρόνου αναμονής (λίστα αναμονής). Εάν η Αξιολόγηση είναι θετική η Δωρεά θα επεκταθεί και με την αντικατάσταση των υπόλοιπων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Όπως, όπως λέει η ΠΕΟΔΗΝ, με τα μυαλά που κουβαλάνε οι υπουργοί Υγείας πάμε για αρνητική αξιολόγηση καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό να τα λειτουργήσει τα μηχανήματα. Καθυστερεί ακόμη και η επιλογή προσωπικού για εκπαίδευση. Καθυστερούν οι εργασίες εγκατάστασης των μηχανημάτων σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους λόγω έλλειψης μικροκονδυλίων των νοσοκομείων τεχνικής υποστήριξης, αν και μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης βαρύνει το Ι.Σ.Ν. καθώς και οι εγκρίσεις των μελετών από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Για παράδειγμα
Στο Αττικό νοσοκομείο ακόμη περιμένουν την έγκριση των μελετών από το υπουργείο Υγείας για εγκατάσταση. Υπάρχει έλλειψη τεχνολόγων για να δουλέψουν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και η λίστα αναμονής εκτοξεύτηκε στους 21/2 μήνες καθώς εργάζονται μόνο πρωί εδώ και δύο χρόνια.
Στο Π.Γ.Ν. Λάρισας εγκαταστάθηκε και δεν λειτουργεί ο νέος γραμμικός επιταχυντής της Δωρεάς και κάνει χρυσές δουλειές το Ιδιωτικό Νοσοκομείο της πόλης.
Στο Θεαγένειο νοσοκομείο εγκαταστάθηκε ο ένας που βρίσκετε σε πειραματικό στάδιο λειτουργίας. Λίστα αναμονής 4 μήνες
Στο Π.Γ.Ν. Ηρακλείου εγκαταστάθηκε ο γραμμικός επιταχυντής της Δωρεάς και λόγω έλλειψης τεχνολόγων η λίστα εκτοξεύτηκε στους 3 μήνες.
Στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης εγκαταστάθηκε αλλά θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο. Απέσυραν τον παλαιό και ξέμειναν από γραμμικό επιταχυντή και οι καρκινοπαθείς οδηγούνται στη Θεσσαλονίκη για ακτινοθεραπείες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στο Μεταξά η λίστα αναμονής είναι 3 μήνες.
Στον Άγιο Σάββα η λίστα αναμονής είναι 4 μήνες.
Αντικαρκινικά Νοσοκομεία και δεν έχουν Κεντρική Μονάδα Διάλυσης των κυταροστατικών φαρμάκων (π.χ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ) με αποτέλεσμα να σπαταλούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο Π.Γ.Ν.ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ λειτουργεί από 1 Αυγούστου σε πειραματικό στάδιο.