Οικονομία

ΠΟΕ: Ανάπτυξη 1% στο εμπόριο το 2023


Επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου εμπορευμάτων το 2023, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του υψηλότερου ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, που θα αυξήσει το κόστος στη μεταποίηση και θα συμπιέσει το εισόδημα των νοικοκυριά με άμεσες επιπτώσεις στο εμπόριο.

Ο Οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη ανακοίνωσε σήμερα  ότι αναμένει το εμπόριο εμπορευμάτων να αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, περισσότερο από την εκτίμηση του Απριλίου που εκτιμούσε αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, βλέπει αύξηση του εμπορίου μόλις 1,0%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%.

Οι προβλέψεις του ΠΟΕ - που συμπίπτουν με εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη - αποτελούν μια τεράστια επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9,7% το 2021. Η ανάπτυξη εκείνη αιμοδοτήθηκε από την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα κατ' οίκον χρήσης, καθώς τα ταξίδια και πολλές υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνδυασμό με τους οικονομικούς κινδύνους που απειλούν ΗΠΑ και Ευρώπη, ο ΠΟΕ αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες αναμένεται να υποφέρουν επίσης. "Το αυξανόμενο κόστος εισαγωγών για καύσιμα, τρόφιμα και λιπάσματα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανασφάλεια και πίεση στο χρέος αναπτυσσόμενων χωρών", σημειώνει.

Η αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η αργοπορημένη αντίδρασή τους έναντι ενός πληθωρισμού που πιθανόν να έχει ήδη κορυφωθεί αποτελούν επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα