Επικαιρότητα

Ποδήλατο: Η συμβολή στην οικονομία και τα οφέλη στην καθημερινότητα


Συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας, στις μεταφορές, στην βελτίωση του περιβάλλοντος και περιλαμβάνεται και στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ο κλάδος ποδηλάτου δίνει οικονομικά οφέλη περί τα 513 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο με στόχο να φτάσει τα 760 δισεκ. ευρώ, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ΕΕ και την Ποδηλατική Ομοσπονδία στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ΜΟΛΧΟ ΑΕΒΕ που συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στο χώρο του  ποδηλάτου, συμμετείχε με το MOTION BIKE στην Sportexpo 2018 οργανώνοντας την οικογενειακή γιορτή του ποδηλάτου για την πόλη της Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Στόχος της γιορτής «ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟ» ήταν  οι επισκέπτες να αποκτήσουν γνώσεις, να συμμετέχουν σε δράσεις και να λύσουν όλες τους τις απορίες γύρω από  το ποδήλατο και τον κόσμο του, ώστε να το απολαμβάνουν ως μέσο μετακίνησης, άθλησης και αναψυχής.

Ωστόσο, οι πολιτικές ανάπτυξης της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με την ΕΕ. Δεν έχουν γίνει συγκροτημένα και συνδυαστικά έργα στις μεταφορές για να τονώσουν την κίνηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχιστούν οι αναπτυξιακές τάσεις.

Αν τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης ώθησαν τις πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 300.000 τεμαχίων το έτος σύμφωνα με την IBHS, η ανάπτυξη σταμάτησε και την τελευταία πενταετία και οι ρυθμοί είναι πτωτικοί.

Το 2016 πωλήθηκαν 166.000 ποδήλατα, πτωτικά 10,3% σε σχέση με το 2015. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ετών οι πωλήσεις υποχώρησαν σωρευτικά 48%, ενώ η αγορά απώλεσε πάνω από το 60% της αξίας της. 

Ενθαρρυντική ωστόσο, η συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής στη συνολική αγορά το τελευταίο έτος βελτιώθηκε σε 67%, έναντι 41% πριν από 5 χρόνια, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές έχουν δώσει έμφαση στον παράγοντα «ποιότητα», αλλά και τιμολόγηση.

Ελ. Ερμ