TECHin

PLUGGY: Η πρώτη Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά


Τρεις διακεκριμένοι ελληνικοί οργανισμοί, αφοσιωμένοι στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του Πολιτισμού, σε συνεργασία με 6 ακόμα Ευρωπαίους εταίρους δημιούργησαν σε διάστημα τριών ετών ερευνητικής εργασίας και ανάπτυξης την 1η online Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης αφιερωμένης στην πολιτιστική κληρονομιά όλης της Ευρώπης, PLUGGY.

Το «Facebook» του Πολιτισμού αποτελεί έργο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και της πολυβραβευμένης startup Clio Muse, σε σύμπραξη με 6 ακόμα Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ενεργά στον χώρο της τεχνολογίας και του πολιτισμού.

Η πλατφόρμα και τα συμπληρωματικά εργαλεία της παρουσιάστηκαν επισήμως στο ευρύ κοινό σε μία ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS Powered by Samsung.

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, απλοί πολίτες, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού. Με τρόπο απλό, διαδραστικό και διασκεδαστικό μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες βιωματικές εμπειρίες και γνώση για τον τοπικό πολιτισμό, χρησιμοποιώντας μία σειρά από τεχνολογικά εργαλεία τελευταίας γενιάς, όπως οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας από απλός θεατής και παρατηρητής να γίνει δημιουργός πολιτισμικού περιεχομένου υψηλής αξίας και παράγοντας επιρροής στον χώρο του πολιτισμού.

Η πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης PLUGGY (Pluggable Social Platform for Heritage Awareness and Participation), η οποία βρισκόταν σε πιλοτική λειτουργία εδώ και ένα χρόνο, πλέον παραδόθηκε στους λάτρεις του πολιτισμού και τους επαγγελματίες του χώρου. Η πλατφόρμα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο προστασίας του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου που διαθέτει η κάθε χώρα και μέσο μετάδοσης γνώσης στις νεότερες γενιές με ένα ψηφιακό τρόπο, που ακολουθεί τις ανάγκες και το παλμό της σύγχρονης εποχής.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ενημερώθηκε για τις καινοτομίες που το PLUGGY εισάγει στο χώρο της τεχνολογίας, ενώ μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία απάρτιζαν μέλη από άλλα Ευρωπαϊκά Έργα με την ίδια στόχευση της προώθησης υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων κληρονομιάς, άνοιξε ένας σημαντικός διάλογος για τη δυναμική της τεχνολογίας ως μέσο ανάδειξης του Πολιτισμού και ενεργής εμπλοκής των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτιστικής συνείδησης. Η ενδυνάμωση των πολιτών να ανεβάσουν το δικό τους περιεχόμενο και να επεξεργαστούν ιστορίες γύρω από θέματα που θεωρούν ενδιαφέροντα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται την πολιτιστική κληρονομιά και τι θεωρούν σημαντικό.

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε και η Έκθεση, κατά την οποία οι ίδιοι οι δημιουργοί των εργαλείων του PLUGGY ξενάγησαν τους επισκέπτες στον κόσμο του PLUGGY, δίνοντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Πλατφόρμα, αλλά και τις 4 συνοδευτικές εφαρμογές (PLUGGY3D, PLUGGY Pins, PlugSonic Suite and Games Hunter) και να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο τις δικές τους, προσωποποιημένες ιστορίες αφήγησης με εικόνα, ήχο και βίντεο σε 3D ή όχι διαστάσεις! Είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα τρία από τα εννέα Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που συμμετείχαν στο έργο: το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας καθώς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Η εμπειρία ενισχύθηκε με το live tour στο χώρο της Τεχνόπολης, όπου κάνοντας χρήση της περιηγητικής εφαρμογής του PLUGGY οι επισκέπτες βίωσαν μια ιστορία αποκλειστικά σχεδιασμένη για τους ίδιους με στόχο την καλύτερη γνωριμία τους με αυτή την τόσο σημαντική -ιστορικά και πολιτιστικά- γειτονιά της Αθήνας.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν παράλληλα και οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες CULTURAL GEMS, CultureLabs, CROSSCULT, EMOTIVE και RURITAGE με στόχο τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω συμμετοχικών εργαλείων και μεθοδολογιών.

Το PLUGGY αποτελεί έργο χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και συντονίστηκε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη, διευθυντή Έρευνας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη