Πολιτική

Πλώρη για την πρώτη θέση στην Ευρώπη έχει πάρει το Γερμανικό Χρηματιστήριο


 Πλώρη για την πρώτη θέση στην Ευρώπη έχει πάρει το Γερμανικό Χρηματιστήριο. Ο νέος επικεφαλής του κάνει σχέδια συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι Βρυξέλλες.

O επικεφαλής του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, Κάρστεν Κένγκετερ, έχει κάνει σαφές ότι βιάζεται. Από το περασμένο Ιούνιο βρίσκεται στο τιμόνι και μόλις χθες παρουσίασε τον απολογισμό του Ομίλου αναφέροντας ότι υπό την ηγεσία του ορισμένα πράγματα θα κινηθούν προς τα εμπρός με μεγαλύτερο δυναμισμό.

Νέα εποχή για το Γερμανικό Χρηματιστήριο

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle δεν πέρασαν μερικές ημέρες και έκανε την έκπληξη: η Deutsche Börse, είπε, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) για ενδεχόμενη ισότιμη συγχώνευση. Εάν ο στόχος ευοδωθεί, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο με απόσταση χρηματιστηριακό πάροχο στην Ευρώπη. Το εγχείρημα έγινε δύο φορές στο παρελθόν, η πρώτη προσπάθεια ήταν τον Μάιο του 2000 και η δεύτερη το 2005, όταν τορπιλίστηκε η προσπάθεια από αγγλοσαξονικά Hedgefunds και έχασε τη θέση του ο τότε επικεφαλής του Γερμανικού Χρηματιστηρίου Βέρνερ Ζάιφερτ. Το 2012 απέτυχε παταγωδώς σχεδιαζόμενη συγχώνευση με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NYSE λόγω αντιστάσεων από τον αρμόδιο Επίτροπο Ανταγωνισμού. Η αποτυχία έκανε τον προκάτοχο του Κένγκετερ, Ρέτο Φραντσιόνι, να πορευτεί με βήμα σημειωτόν στην ανάπτυξη της δραστηριότητας του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, όμως αυτή η πολιτική ανήκει στο παρελθόν.

Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα ηνία ο Κάρστεν Κένγκετερ και προχώρησε σε δύο εξαγορές που επέφεραν μαζί 1,3 δις ευρώ. Με την πλατφόρμα εμπορικών συναλλαγών συναλλάγματος 360Τ η Deutsche Börse εισήλθε σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ εξασφαλισμένη επιτυχία θα έχει και με τον πανευρωπαϊκό δείκτη της Ελβετικής εταιρείας Stoxx.

«Το όραμα ανήκει στην επιχειρηματική στρατηγική»

Βέβαια το ντιλ με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κρύβει και ρίσκο. Ο ίδιος ο Κένγκετερ είπε πρόσφατα ότι θέλει να δώσει περισσότερο βάρος στην εξαγορά ή στην συνεργασία με μικρότερα επιχειρηματικά σχήματα, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την καλή πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου του. Τις τελευταίες εξαγορές τις έκανε μάλιστα παίρνοντας δάνειο, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς αναλυτές. Ορισμένοι μάλιστα επανέφεραν στη μνήμη τις κακές εμπειρίες της Deutsche Börse από προηγούμενες εξαγορές. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του 49χρονου. «Είμαι μάνατζερ και όχι πολιτικός», λέει, «και ως μάνατζερ το όραμα ανήκει στην επιχειρηματική στρατηγική».

Κι αν τελικά οι Βρετανοί αποφασίσουν για ένα Brexit; Για τους συνεργάτες του Κένγκετερ το στοίχημα είναι να γίνει το Γερμανικό Χρηματιστήριο πρωταθλητής στην Ευρώπη και να κερδίσει χαμένο έδαφος με χρηματιστηριακούς παρόχους από τις ΗΠΑ και την Ασία. «Έχει δρομολογηθεί μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε τις προάλλες. Δεν απομένει παρά να δει υπό αυτό το πρίσμα τα σχέδια συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο αρμόδιος Επίτροπος στις Βρυξέλλες και να μην τα απορρίψει, όπως και παλαιότερα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις