Διεθνή

Πληθωρισμός: Το νέο «γεράκι» της Bundesbank άνοιξε κόντρα με την Λαγκάρντ


Ακολουθώντας τη γραμμή των «γερακιών» της ΕΚΤ και του προκάτοχού του στον διοικητικό θώκο της Bundesbank, ο Γιόαχιμ Νάγκελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός δεν θα είναι παροδικός, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκφράστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε το παρόν στη τελετή αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας.

Ο διάδοχος του Γενς Βάιντμαν, Γιόαχιμ Νάγκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, είχαν τον πρώτο τους δημόσιο διαξιφισμό αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΚΤ. Ο Νάγκελ υποστήριξε, όπως και ο προκάτοχός του, ότι αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή, προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
 
«Είναι αλήθεια ότι τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού μπορεί να αποδοθούν σε ειδικούς παράγοντες που θα εκλείψουν αυτόματα. Αλλά όχι πλήρως. Βλέπω τον κίνδυνο ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός περισσότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Νάγκελ.
 
Τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχεια με την πολιτική του Βάιντμαν, ο οποίος αποχώρησε από επικεφαλής της Βundesbank πέντε χρόνια πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας του, αφού καταπολέμησε ανεπιτυχώς την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για μία δεκαετία, και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πλήττει τους φτωχότερους.
 
«Ο γερμανικός λαός δικαίως περιμένει από την Μπούντεσμπανκ να είναι διαπρύσιος υποστηρικτής της κουλτούρας της σταθερότητας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω: αυτό θα παραμείνει έτσι», είπε.
 
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην… επίθεση Νάγκελ λέγοντας πως «οι πολίτες της Ευρωζώνης, που ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών, μπορούν να εμπιστεύονται την ΕΚΤ ότι θα σταθεροποιήσει τις τιμές.
 
«Κατανοούμε ότι οι αυξήσεις των τιμών ανησυχούν πολλούς ανθρώπους και παίρνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά. Αλλά ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί ότι η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», είπε η Λαγκάρντ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα