Οικονομία

Μια ανάσα από τα 400 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος – «Βόμβα» οι εγγυήσεις!


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ηχηρό «καμπανάκι» για την οικονομία ενώ παράλληλα αυξάνoνται τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 400 δισ. ευρώ, πλησιάζει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ «βόμβα» αποτελούν οι κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και τράπεζες το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου εκτινάχθηκε στο ποσό των 394,55 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 388,34 δισ. ευρώ.

Αιτία της διόγκωσης του χρέους είναι ο υπερδανεισμός στον οποίο κατέφυγε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η αυξητική πορεία του χρέους σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες που προκαλεί στην οικονομία αποτελεί ηχηρό «καμπανάκι», καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού και ίσως αυξηθεί περεταίρω στους επόμενους μήνες.

Ήδη, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων εκτοξεύτηκε στο 3,56% από 1,04% που ήταν πριν από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2021, ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουν καταγραφεί σε όλες τις διάρκειες των ελληνικών ομολόγων.

Εκτός από το άμεσο δημόσιο χρέος Κεντρικής Διοίκησης, υπάρχει και το «κρυφό» χρέος. Πρόκειται για τις κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται από το Κράτος σε εγγυήσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ποσό των κρατικών εγγυήσεων στο τέλος περασμένου Μαρτίου ανήλθε σε 28,67 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, δεν περιλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος. Στο χρέος καταγράφονται οι καταπτώσεις των εγγυήσεων, δηλαδή το ποσό που δεν αποπλήρωσε έγκαιρα ο φορέας ή το φυσικό πρόσωπο στο οποίο παρασχέθηκε η κρατική εγγύηση. Στην ουσία πρόκειται για ένα εν δυνάμει χρέος.

Από το συνολικό ποσό των 28,86 δισ. ευρώ, τα 18,56 δισ. ευρώ, αφορούν στις εγγυήσεις που δόθηκαν στις τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής.

Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης

Πρέπει να σημειωθεί, πως  τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αποτελεί τον δείκτη παρακολούθησης των επιδόσεων των κρατών.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat, από το συνολικό ακαθάριστο χρέος αφαιρούνται:
Τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, το αποκαλούμενο ενδοκυβερνητικό χρέος, το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ φέτος θα ανέλθει σε 20 δισ. ευρώ.
Τα κέρματα και οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων, το ύψος των οποίων θα ανέλθει φέτος  σε 16,2 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, από το συνολικό χρέος αφαιρούνται περίπου 36,2 δισ. ευρώ.

Με την αφαίρεση του ενδοκυβερνητικού χρέους, το χρέος γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος του Μαρτίου στο ποσό των 358,35 δισ. ευρώ.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί, ότι τοκοχρεολύσια πληρώνονται για το σύνολο του χρέους και όχι μόνο για το χρέος Γενικής κυβέρνησης.

xreosMar22

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα