Χρηστικά

Πληρώνονται περισσότερες από 9.000 συντάξεις και 2000 εφάπαξ


Πληρώνονται για πρώτη φορά με τις συντάξεις του Ιανουαρίου περισσότερες από 9000 επικουρικές και 2000 εφάπαξ που αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ήτοι 5.135 απονέμονται σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ με 1.412 νέες συντάξεις, ενώ στην πληρωμή συμπεριλαμβάνονται και νέες συντάξεις δημοτικών υπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων, πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

Από τον Γενάρη μέχρι και τον Νοέμβρη του 2018 απονεμήθηκαν 57.728 νέες επικουρικές, με αποτέλεσμα ο όγκος των ληξιπρόθεσμων να έχει μειωθεί στις 78.848 εκκρεμείς αιτήσεις τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 112.983 τον Νοέμβριο του 2017.

Παράλληλα, από σήμερα έως και την επόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου πληρώνονται σταδιακά περίπου 2.000 εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Το ΕΤΕΑΕΠ βάζει στο φουλ τις μηχανές για να ολοκληρώσει τις πληρωμές του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά εντάλματα, δηλ. περίπου τα 1.000 αφορούν σε συνταξιούχους ναυτικούς του ΝΑΤ, αξιωματικούς και μέλη κατώτερων πληρωμάτων.

Πρόκειται για πρώην αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού που ασφαλίζονταν για πρόνοια από ΤΠΑΕΝ και για μέλη κατώτερων πληρωμάτων του ΤΠΚΠΕΝ.

Οι μεν πρώτοι δικαιούνται μέσο εφάπαξ 11.000 ευρώ ενώ οι δεύτεροι 5.800 ευρώ.

Ακολούθως η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα των επικείμενων πληρωμών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΠΔΥ.

Ένα τμήμα από τα 2.000 εντάλματα αφορούν σε πρώην δημοτικούς υπαλλήλους που ασφαλίζονταν στο πρ. ΤΠΔΚΥ και δικαιούνται μέσο εφάπαξ 22.300 ευρώ.

Στα χριστουγεννιάτικα εντάλματα συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι δικαιούχοι πρώην υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν για πρόνοια όπως επίσης μηχανικοί και υγειονομικοί. Το πρώτο 10μηνο του 2018 απονεμήθηκαν πάνω από 30.000 εφάπαξ.

Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο το εφάπαξ του δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες μέρες μετά την έκδοση του εντάλματος μέχρι να δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

Διαβάστε επίσης