Διεθνή

Πλήγμα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα η επίθεση στην Aramco


Εντονες ανησυχίες σε κυβερνήσεις και στις αγορές προκαλεί η επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco  στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις διεθνείς τιμές τουυ "μαύρου χρυσού".

Οι επιπτώσεις θα είναι βέβαια ευρύτερες - κυρίως στο πεδίο των διεθνών σχέσεων  και στις ισορροπίες  στη Μέση Ανατολή.

Ανακοίνωση για το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εξέδωσε η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας  ότι  η επίθεση αυτή επιφέρει πλήγμα στη σταθερότητα της περιοχής και υποσκάπτει την ασφάλεια.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι είναι μία ενέργεια που δείχνει ότι η περιφερειακή ασφάλεια κινδυνεύει..
 «Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, η επίθεση αυτή υπονομεύει το συνεχιζόμενο έργο για αποκλιμάκωση και διάλογο», είπε,  καλώντας για «απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η επίθεση κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ρίχνουν τις ευθύνες  στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι "όπλισε το χέρι" εκείνων που πραγματοποίησαν την επίθεση.

Διαβάστε επίσης