Οικονομία

Πλήγμα στην αγορά εργασίας της ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία


Τριγμούς στα θεμέλια της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, έρευνα του οικονομολόγου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Reamonn Lydon καταδεικνύει πως ο πόλεμος επιβαρύνει την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής με τις χώρες που εξαρτώνται από τη Ρωσία, σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο όπως η ενέργεια, η μεταποίηση, οι μεταφορές και οι εισαγωγές.

Παράλληλα, σημειώνει την οριακή κατάσταση που βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός, λόγω πολέμου, ενισχύεται και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται, η ανάκαμψη ρίχνει ρυθμό, ενώ η υπερβολικά επιθετική αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να μην λειτουργήσει ευεργετικά, αλλά να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Ο Pawel Adrjan, επικεφαλής της έρευνας EMEA στο Indeed, εξέτασε 21 χώρες και τόνισε: «Αυτές οι τάσεις συνάδουν με την υπόθεση ότι ο πόλεμος έχει αποδυναμώσει τις οικονομικές προοπτικές μέσω της έλλειψης εμπιστοσύνης, του εμπορίου και των τιμών των εμπορευμάτων» και πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι ότι οι αναρτήσεις αγγελιών εργασίας εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή, συμβάλλοντας πιθανώς στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση».

Η Indeed υπογραμμίζει πως οι επιπτώσεις μπορεί να "χτυπήσουν" και άλλους κλάδους, εξαιτίας τηςε συνάρτησης του υψηλού πληθωρισμού και των καταναλωτικών δαπανών, επισημαίνοντας ότι οι αγγελίες εργασίας είναι 45% παρισσότερες από την προ covid-19 εποχή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα