Με οριοθετημένους τους στόχους και τις επιδιώξεις της κάθε πλευράς έχουν ήδη ξεκινήσει οι άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας-δανειστών, ενόψει της νέας αξιολόγησης που αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων. Διεθνείς αναλυτές και παράγοντες της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προβλέπουν μια σκληρή, επίπονη και χρονοβόρο διαπραγμάτευση, που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα της έδινε τη δυνατότητα να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για κοινωνική πολιτική και δημόσιες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Επιδιώκει επίσης να αποσπάσει κάποιες δεσμεύσεις ή ρητές διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του χρέους – για την οποία όμως το Βερολίνο έχει επιβάλει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2018 και τη λήξη του προγράμματος.
Τα μεγάλα αγκάθια
Οι δανειστές επιμένουν στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και στην υλοποίηση συμπεφωνημένων «μεταρρυθμίσεων». Θέματα αιχμής για τους Θεσμούς είναι οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, τα συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων στα δημόσια έσοδα και η υλοποίηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Μια σειρά άλλα θέματα μικρότερης σημασίας περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των προαπαιτούμενων για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των επόμενων υποδόσεων. Πολλά από αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί και θα αποτελέσουν «αγκάθια» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Τεστάρισμα διαθέσεων
Το πρώτο «τσεκάρισμα» θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group, με την οποία ανοίγει ουσιαστικά η διαδικασία της νέας αξιολόγησης και της εκταμίευσης 2,8 δισ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει στις 9 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ελληνική πλευρά θα πάρει μια «πρόγευση» των διαθέσεων των εταίρων-δανειστών. Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορέσει επίσης να διαπιστώσει τι περιθώρια ευελιξίας μπορεί να εξασφαλίσει όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος και αν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δεσμευθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.
Κατά την προηγούμενη αξιολόγηση τον Μάιο, το Eurogroup υποσχέθηκε πως θα εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως επιμήκυνση των λήξεων, χαμηλότερα επιτόκια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων. Όμως οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν πως η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.
Ψάχνοντας στηρίγματα και συμμάχους
Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει νωρίτερα η ελάφρυνση. Θέλει επίσης να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ώστε να μη χρειασθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και νέες περικοπές και παράλληλα να «περισσέψουν» χρήματα για κοινωνική πολιτική και για δημόσιες επενδύσεις
Το έδαφος προσπαθεί να προλειάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκινά σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Σε διμερείς συναντήσεις, καθώς και στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών που θα γίνει την Πέμπτη στο Παρίσι, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει στήριξη τουλάχιστον από την πλευρά της Ιταλίας και της Γαλλίας, καθώς και από τους σοσιαλιστές ηγέτες.