Πολιτική

Πλεόνασμα στα έσοδα, ατού στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές


Ευχάριστη έκπληξη κόντρα στη συγκυρία. Ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. τον στόχο του προϋπολογισμού 2015. Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες.

Ενώ το οικονομικό-επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται από την κλιμακούμενη αντιπαράθεση για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, που πλήττει την εικόνα της χώρας στις αγορές, νότα αισιοδοξίας αποτελούν τα στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων, τα οποία σε ετήσια βάση υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,9 δισ. ευρώ.  Η επίδοση αυτή ενισχύει τη θέση της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, διευκολύντος την επίτευξη συγκλίσεων για τον προσδιορισμό των φετινών δημοσιονομικών στόχων, τη λήψη νέων μέτρων και το κλείσιμο του ασφαλιστικού.

 Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Προϋπόθεση, μεταξύ άλλων, είναι η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της τριετίας 2016 - 2018.

3,8% πάνω από το στόχο

Η ιδιαίτερα θετική επίδοση στα δημόσια έσοδα προκαλεί ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, δεδομένου μάλιστα ότι επετεύχθη σε συνθήκες ύφεσης, έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και capital controls.  Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ανοδική τάση των εσόδων θα συνεχιστεί φέτος, καθώς η ελληνική οικονομία θα μπεί σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα ετήσια δημόσια έσοδα ανήλθαν σε 51,4 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση. έναντι στόχου 49,5 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή αποδίδεται στη βελτίωση της εισπραξιμότητας και στην επιτάχυνση της πληρωμής φόρων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας  σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του ΥΠΟΙΚ, η τάση αυτή θα συνεχισθεί φέτος και  θα υπερκαλυφθεί χωρίς δυσκολία ο στόχος του προϋπολογισμός του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Η αισιόδοξη πρόβλεψη στηρίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την απόδοση των μέτρων φορολογικής πολιτικής, καθώς και από την υποχώρηση της ύφεσης και την επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης εντός του έτους.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε δηλώσεις του την Τρίτη προέβλεψε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά και ότι το σύνολο του έτους θα κλείσει με αναπτυξιακό πρόσημο.

Σε αναλύσεις ελληνικών τραπεζών διατυπώνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι εφόσον ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς και προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα σημειωθεί φέτος ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1%.