Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Το μεγάλο τεστ των δανειστών στην κυβέρνηση


Αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας τον Μάιο, οι Θεσμοί θα απορρίψουν το αίτημα για μείωση πλεονάσματος

Τον Μάιο θα περάσει η κυβέρνηση το μεγάλο τεστ των δανειστών, από το οποίο θα κριθεί αν θα «ανάψουν πράσινο», τον Ιούνιο, στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες ελαφρύνσεις φόρων και παροχές.

Η μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία για την κυβέρνηση θα είναι στο πεδίο των πλειστηριασμών χωρίς περιορισμούς για την πρώτη κατοικία, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα ιδιωτών.

Η κυβέρνηση έχει διατηρήσει ως τώρα αρκετά καλή συνεργασία με τους δανειστές, όπως έδειξε και το «καθαρό» κλείσιμο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όμως, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι δοκιμασίες μέχρι τώρα ήταν χαμηλού βαθμού δυσκολίας και περιμένουν να αξιολογήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα δυνάμει «εκρηκτικό» πολιτικό και κοινωνικό θέμα, δηλαδή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το “Bloomberg”, απηχώντας το κλίμα που επικρατεί στην πλευρά των δανειστών, «η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να εισαγάγει ένα ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας και ιδίως την κατάργηση του νόμου που εμποδίζει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η τρέχουσα ρύθμιση προστασίας θα λήξει τον Απρίλιο και η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της χώρας για ένα νέο πλαίσιο.

Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώσει επιτυχώς αυτό το έργο, τότε θα ζητήσει από τους πιστωτές της Ελλάδος για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει όλες τις φορολογικές ελαφρύνσεις που υποσχέθηκε στους κουρασμένους Έλληνες της λιτότητας».

Καχύποπτοι οι δανειστές

Μέχρι τώρα, οι Θεσμοί των δανειστών παραμένουν επιφυλακτικοί, αν όχι καχύποπτοι, αξιολογώντας τις διαθέσεις και τα πολιτικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των πλειστηριασμών. Φοβούνται ότι, όπως η κυβέρνηση έδωσε νέα παράταση στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, η οποία έληγε κανονικά τον Δεκέμβριο, κατά τον ίδιο τρόπο η Αθήνα θα αναζητήσει νέες αφορμές για να αποφύγει τους πλειστηριασμούς χωρίς περιορισμούς μετά την 1η Μαΐου.

Την εντύπωση αυτή ενίσχυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς, πέρα από τις διαβεβαιώσεις ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο για να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαΐου, πολύ μικρή πρόοδος διαπιστώθηκε στην κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και στην προετοιμασία των τεχνικών παραμέτρων.

Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσα ακίνητα δεν εμπίπτουν στην προστασία πρώτης κατοικίας διαπιστώθηκε ότι έχουν… φρακάρει, καθώς είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα περισσότεροι από 57.000 πλειστηριασμοί και κάθε εβδομάδα παίρνουν σειρά μόλις 400 – 500 πλειστηριασμοί, πολλοί από τους οποίους δεν ολοκληρώνονται με επιτυχία, ενώ για αρκετά μεγάλη περίοδο υπήρξε συνολικά μπλοκάρισμα, λόγω κινητοποίησης των συμβολαιογράφων.

Οι δεσμεύσεις προς το Eurogroup

Οι Θεσμοί των δανειστών και το Eurogroup θα ελέγξουν την πρόοδο της Αθήνας με βάση τις σαφείς δεσμεύσεις που ανέλαβε, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο ανακοινωθέν του Eurogroup περιλήφθηκε εκτενής αναφορά στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα:

  • «Καλωσορίζουμε», αναφέρει η ανακοίνωση, «την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην παρατείνουν πέραν του Απριλίου 2020 την ισχύουσα ρύθμιση για την προστασία κύριων κατοικιών και καλωσορίζουμε την πρόθεση (σ.σ.: της κυβέρνησης) να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, ως το τέλος Απριλίου 2020, τονίζεται στο ανακοινωθέν».
  • Επιπλέον, τονίζεται ότι: «Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση μιας κατάλληλης επιβολής της ρευστοποίησης όλων των εξασφαλίσεων, η οποία θα βοηθήσει την εξομάλυνση της παροχής πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα στην οικονομία (σ.σ.: σε αυτή τη φράση κρύβεται η έννοια της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας)».
  • Τέλος, σημειώνεται ότι «θα είναι, επίσης, κρίσιμης σημασίας να συνεχισθεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς (σ.σ.: αυτό αφορά την πληρωμή από το κράτος ποσών που οφείλει στις τράπεζες από την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια, που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ), την εκκαθάριση των υποθέσεων αφερεγγυότητας που εκκρεμούν στα δικαστήρια, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα παραπάνω θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Αν όλα πάνε όπως έχουν συμφωνηθεί και αυτό διαπιστωθεί από τους Θεσμούς τον Μάιο, τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις, το… τρένο της δημοσιονομικής χαλάρωσης ενδέχεται να χαθεί.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις