Διεθνή

Πλαφόν στο φυσικό αέριο βάζει η Ευρώπη – Αποκλιμακώνονται οι τιμές


Αλλάζει στάση η Γερμανία και υιοθετεί τις προτάσεις του ευρωπαϊκού νότου

Με καθυστέρηση μηνών και αφού οι ενεργειακές τιμές έφτασαν σε απίστευτα επίπεδα, η Ευρώπη αντιδρά και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στη «σφαίρα» επιρροής του Βερολίνου, βλέπουν θετικά τις από καιρού κατατεθειμένες προτάσεις του ευρωνότου, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεσή τους από αυτές του ρεύματος.

Η είδηση ότι η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αγορά ενέργειας, το οποίο θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και η αδιαμφισβήτητη μεταστροφή του γερμανικού άξονα, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Η αποκλιμάκωση που σημειώνεται σήμερα είναι μεγάλων διαστάσεων, καθώς το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου (TTF), υποχώρησε έως τα 245 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινείται στα 260 ευρώ.

H Ευρώπη βαδίζει ολοταχώς προς σοβαρές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να βάλει τέλος στον παραλογισμό. Περί αυτού πρόκειται όταν τα συμβόλαιο εκπλήρωσης του 2023 στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σήμερα η χονδρική τιμή στην Ελλάδα-στην υψηλή της τιμής- πιάνει τα 963,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Ανοιχτή στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου η Γερμανία

Οι αντιστάσεις της Γερμανίας στις προτάσεις του ευρωνότου για πλαφόν στο φυσικό αέριο, κάμπτονται, μπροστά στον επερχόμενο ενεργειακό κίνδυνο. Το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε ένα γραπτό μήνυμα σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές, εντός της ΕΕ, για άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Σήμερα ήταν η σειρά του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος ζήτησε την καθιέρωση μιας μέγιστης τιμής στην Ευρώπη για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια καθώς τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού πλαισίου» που θα επιτρέπει την ανάκτηση «των εξαιρετικών υπερκερδών» του κλάδου της ενέργειας.

Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία

Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και δείχνει έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις, για περιορίσει την ενεργειακή ακρίβεια, η Ρωσία συνεχίζει την γεωενεργειακή διελκυστίνδα με τη Γηραιά Ηπειρο. Σήμερα γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία όμως τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα