Πολιτική

Πλαφόν στις δαπάνες για το χρέος ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές


Και σταθερά επιτόκια δανείων. Στόχος να μπορούμε να πληρώνουμε τις δόσεις, χωρίς να χρειάζονται κάθε τόσο πρόσθετα μέτρα

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει άμεσα ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, η κυβέρνηση θέτει τώρα ως πρωταρχικό στόχο να το καταστήσει εξυπηρετήσιμο. Θα ζητήσει λοιπόν από τους Ευρωπαίους να καθορισθεί ένα ετήσιο πλαφόν δαπάνης για την εξυπηρέτηση του, ώστε η χώρα να μπορεί τα επόμενα χρόνια να πληρώνει κανονικά τις δόσεις δανείων και τις λήξεις ομολόγων, χωρίς να  χρειάζονται κάθε τόσο πρόσθετα μέτρα που θα «στραγγίζουν» την οικονομία και τα εισοδήματα. Παράλληλα θα επιδιώξει να καθοριστούν  σταθερά επιτόκια για τα δάνεια που έχει λάβει από χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές επιβαρύνσεις από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές προτάσεις θα διατυπωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε άκαιρη οποιαδήποτε οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση χρέος, αγνοώντας τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, ότι μόνον με τις μεταρρυθμίσεις το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Αθήνα θα προτείνει η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ. Ποσό που θα αντιστοιχεί σε 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων και το 7% για αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

«Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα», τόνισε  στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Από άλλες πηγές αναφέρεται ότι βάσει σχεδίου που εκπόνησε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αθήνα θα επιδιώξει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές της σταθερά επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της ΕΕ – αντί των κυμαινόμενων που ισχύουν τώρα -  για να έχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» έναντι των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ πιθανότατα εντός του έτους και βεβαιότατα τα επόμενα χρόνια.

«Κατ' αυτόν τον τρόπο θα κλειδώσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια και θα δώσει στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα», ανέφερε πηγή στο Reuters.
Επισημαίνεται ότι από το 2021 που θα αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων του πρώτου προγράμματος, οι ετήσιες πληρωμές μόνο για το κεφάλαιο και τους τόκους των ομολόγων θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν στο 15% το 2022 και το 2023. Από αυτές εξαιρούνται τα επιπλέον κόστη για τα έντοκα γραμμάτια.

Το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ στις επιδιώξεις της και υπενθυμίζει ότι στο προσχέδιο του μνημονίου που ετοίμασε το Ταμείο, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ωστόσο, ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση στην παρούσα φάση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις