Ελλάδα

Πλ. Ρηγίλλης: Σύναξη των χρυσαυγιτών στις 19.00-Αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17.00


Σε αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17.00 στην πλατεία Ρηγίλλης καλούν σήμερα πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις για την αποτροπή της προγραμματισμένης συγκέντρωσης των χρυσαυγιτών στις 19.00 με αφορμή την επέτειο των Ιμίων. Σε ολοήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας προέβη η αστυνομία.

Σε σχετική του ανακοίνωση του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά» αναλύεται συνοπτικά το πλαίσιο της κινητοποίησης:

«Στις 3 Φλεβάρη στις 7μμ οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης με αφορμή τα Ίμια. Από μόνο του το γεγονός ότι μια καταδικασμένη εγκληματική ναζιστική οργάνωση καλεί σε δημόσιες συγκεντρώσεις αποτελεί πρόκληση για το κίνημα και την κοινωνία.

Τα γεγονότα στις 28 Γενάρη στην πλατεία Μαβίλης, όπου συγκεντρωθηκε η Propatria αφού δεν μπόρεσε να καταλάβει την πλατεία Ρηγίλλης χάρη στα αντανακλαστικα του αντιφασιστικού κινήματος, που ενωτικά και μαχητικά κατέλαβε την πλατεία ακυρώνοντας τα σχέδια τους, δείχνουν το δολοφονικό χαρακτήρα των νεοναζιστικων ομάδων και το που μπορούν να φτάσουν, αν τους το επιτρεψουμε .

Τα γεγονότα των Ιμίων τον Γενάρη του 1996 αποτελούσαν για πολλά χρόνια την ετήσια πανελλαδική φιέστα των ναζί της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια επίδειξη δύναμης των φασιστών στο κέντρο της Αθήνας που σχεδόν πάντοτε κατέληγαν σε αιματηρά πογκρόμ σε βάρος αντιφασιστών και μεταναστών. Από το 2016 το αντιφασιστικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά δεν τους έχει επιτρέψει να πραγματοποιήσουν την φιέστα τους στην πλατεία Ρηγίλλης όπου βρίσκεται και το σχετικό μνημείο των Ιμίων. Εδώ και 8 χρόνια οι φασίστες περιορίζονται σε άμαζες εκδηλώσεις σαν τον κλέφτη μες την νύχτα στα κρυφά και σε διαφορετικά σημεία από την πλατεία Ρηγίλλης.

Μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής το 2020 οι φασίστες προσπαθούν να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο. Να ξανακερδίσουν νεολαία και να σχηματίσουν ξανά δολοφονικά τάγματα εφόδου. Θέλουν να αξιοποιήσουν το διεθνές ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς, την πολύπλευρη κρίση(οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική) και να παρουσιαστούν σαν μια καινούργια δήθεν αντισυστημική πολιτική δύναμη. Για την Χρυσή Αυγή και τα ορφανά της (Propatria κτλ), κόμματα όπως η Νίκη, οι Σπαρτιάτες, η Ελληνικη Λύση ή η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ είναι γιαλαντζί ακροδεξιοί πλήρως ενσωματωμένοι στο σύστημα. Οι φασίστες θέλουν να αξιοποιήσουν τα Ίμια για να σπείρουν εθνικιστικό μίσος ώστε να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο με την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς των 2 χωρών. Παράλληλα με τις συγκεντρώσεις τους θέλουν να δείξουν ότι είναι η δύναμη του δρόμου και όχι του κοινοβουλίου.

Το αντιφασιστικό κίνημα για μια ακόμη χρονιά δεν θα τους το επιτρέψει. Η πλατεία Ρηγίλλης θα παραμείνει πλατεία διεθνιστικής αλληλεγγύης και κοινής πάλης των λαών ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό. Οι φασίστες τρέφονται από την πολεμοκάπηλη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί μόνιμα και ενισχύει μια κατάσταση «εθνικού κινδύνου», για να δικαιολογήσει ως αναγκαίους τους τερατώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς και την παρουσία του ελληνικού στρατού στις διάφορες περιφερειακές διενέξεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του. Παρουσιάζουν αυτή την πολιτική ως αμυντική, όμως στην πραγματικότητα είναι επιθετική, όπως δείχνει η συμμαχία με το σιωνιστικό Ισραήλ στην γενοκτονία των Παλαιστινίων της Γάζας. Στο εσωτερικό μέτωπο οι φασίστες και το βαθύ κράτος εφαρμόζουν αυτή την πολιτική σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και σε όσους αντιστέκονται στην «εθνική γραμμή» της ελληνικής αστικής τάξης.
Την ημέρα των Ιμίων προτάσσουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην εξάπλωση των πολέμων.

Ενωτικά, μαχητικά, διεθνιστικά οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες θα κάνουμε και φέτος αυτό που πρέπει απέναντι στο φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Το κάναμε στις 1 Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο όταν ματαιώσαμε την πανευρωπαική φασιστική συγκέντρωση που προετοίμαζαν επί 4 μήνες όλες οι εγχώριες φασιστικές οργανώσεις. Το κάναμε στις 28 Γενάρη όταν ακυρώσαμε την συγκέντρωση των νεοναζί της Propatria στον ίδιο χώρο.

Θα το κάνουμε και στις 3 Φλεβάρη στην πλατεία Ρηγίλλης!

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ! »

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα