Χρηστικά

Πιτσιλής: Πιλοτικά από φέτος, πραγματικότητα από το 2020 η e-τήρηση βιβλίων


Η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα είναι η νέα πραγματικότητα από το 2020 ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στον χαιρετισμό του στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εκλεγμένων στα επιμελητήρια της χώρας, που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, «η συνεργασία με φορείς όπως εσείς μας ανοίγει τα μάτια... Η άμεση επικοινωνία με την αγορά μάς δίνει δυνατότητες να δώσουμε λύσεις. Λύσεις συνεργασίας, μειώνοντας τη γραφειοκρατία». Απευθυνόμενος στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε σχετικά με τη γραφειοκρατία: «Εργαζόμαστε εντατικά για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία θέλουμε το τρίτο τρίμηνο του 2019 να μπορέσουν πια να μπουν σε μια πιλοτική λειτουργία - να τα μάθετε και να τα μάθουμε όλοι - και από το 2020 να είναι η νέα μας πραγματικότητα».

Από την πλευρά της, η υπουργός είπε ότι θα δημιουργηθεί μία επιτροπή διαβούλευσης και διαλόγου με την αγορά. «Προχωρούμε σε έργα που αφορούν στην πραγματική οικονομία με λύσεις για την αγορά και τις επιχειρήσεις όπως είναι το ψηφιακό ΚΕΠ από το οποίο έχουν εξυπηρετηθεί οκτώ εκατομμύρια υποθέσεις, ενώ το προσεχές διάστημα θα γίνουν νέες προσλήψεις, ώστε στο μέλλον οι επιχειρήσεις να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά ακόμη μεγαλύτερο όγκο εγγράφων. Θέλουμε μια νέα διοίκηση για μια νέα εποχή» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια έκανε γνωστό πως σχεδιάζεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου δημόσιας διοίκησης για να διορθώνονται δυσλειτουργίες και να υλοποιούνται δράσεις ανάλογα με αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και του ιδίου στην ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματικό πυλώνα και πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα δώσει χώρο να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση, ενώ θα προχωρήσει σε μείωση εισφορών και φόρων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, είπε ότι γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, στο πλαίσιο της ανάγκης για μια ριζική μεταρρύθμιση για ένα ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο, δίκαιο, λειτουργικό και φιλικό προς την ανάπτυξη.

Η θέση των επιμελητηρίων σε αυτό το ζήτημα, όπως σημείωσε, είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με σκοπό τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων.

«Έχει τεκμηριωθεί από σειρά μελετών ότι μέσα από τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμένους και να μειωθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό βάρος για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης, θα δημιουργηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και θα αξιοποιηθούν παραγωγικότερα οι εισφορές των ασφαλισμένων» επισήμανε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε για την τεράστια σημασία της πρώτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης και ανήγγειλε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα την καθιερώσουν ως θεσμό, αλλά και θα συντονίσουν την εκπροσώπηση και παρέμβαση του κλάδου σε όλα τα ζητήματα.

Ανακοίνωσε ότι η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών αποφάσισε να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα επιμελητήρια, ώστε μέσα από τη συνεργασία και την κοινή οργάνωση και δράση να αναδειχθεί ο ρόλος και η καλύτερη εκπροσώπηση  του κλάδου για την επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν, τόσο προς την πολιτεία, όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πηγή: ΑΜΠΕ