Πολιτική

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, σε θέση αναμονής τα funds


Σε τροχιά βραχυχρόνιας διόρθωσης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ συνεχίζεται η συναλλακτική άπνοια. Είναι το αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί και της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, ο οποίος υπό τις παρούσες περιστάσεις μπορεί  να αποδειχεί υψηλό σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη. Προβληματίζουν τα τραπεζικά χαρτιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, εν αναμονή αποφάσεων για τα κόκκινα δάνεια και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ. Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες. Μηδαμινός ο συνολικός τζίρος (17,1 εκατ. ευρώ)

Εικόνα σταθεροποίησης επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατεί επιφυλακτικότητα μετά το αποτέλεσμα-σοκ των εκλογών στη γερμανική Πομερανία-Μεκλεμβούργο, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναγκάσει τη Μέρκελ να διαφοροποιήσει την πολιτική της σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα και στο προσφυγικό.

 Η επιφυλακτικότητα αυτή επηρεάζει και το ΧΑ, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούν  τα νήματα στην ελληνική αγορά, παραμένουν αδρανή - απόδειξη ο εξαιρετικά ισχνός ημερήσιος τζίρος.

Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup αυτής της εβδομάδας, όπου θα δοθεί μιά "πρόγευση" του τι θα επακολουθήσει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την ελληνική πλευρά.

Τα τραπεζικά χαρτιά, στα οποία επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και το ενδιαφέρον των ξένων funds, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η παραμικρή ένδειξη για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αν οι τράπεζες θα κατορθώσουν να ΄προσλκύσουν σημαντικές καταθέσεις τους επόμενους μήνες.

 Οι μετοχές των τραπεζών βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο πιέσεων, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλες στο κόκκινο. Ο κλαδικός τους δείκτης έχασε 2,74%, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά στο -3,87%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρησε κατά 0,66% στις 578,27 μονάδες. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει μέσα στη στενή ζώνη βραχυχρόνιας αντίστασης-στήριξης, που προσδιορίζεται μεταξύ 585 και 572 μονάδων.

Απώλειες 0,98% κατέγραψε ο FT25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.554.77 μονάδες.

Από τις 25 μετοχές του οι 17 υπέστησαν απώλειες - τις μεγαλύτερες οι τραπεζικές: Eurobank -3,2%, Alpha και Πειραιώς -2,7%, Εθνική -2,5%. Ακολούθσαν  ΟΤΕ και Βιοχάλκο με -1,6%.

 Με θετικό πρόσημο: ΟΛΠ +1,5%, Aegean +1,3%, Ελλάκτωρ +0,8%, Τιτάν +0.7%.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις