Αγορές

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές


Οι τραπεζικές μετοχές που απεκόμισαν μεγάλα κέρδη τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, γίνονται τώρα αδύναμος κρίκος του ΧΑ, οδηγώντας την αγορά σε καθοδική τροχιά. Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έδωσαν σήμερα τον τόνο στις συναλλαγές, προκαλώντας πιέσεις και  απώλειες. Ανάλογη εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στην προοπτική ανόδου των επιτοκίων.

Στο ΧΑ  αντικείμενο προβληματσμού αποτελούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, την ελάφρυνση χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία σε βραχυχρόνιο ορίζοντα εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, εκτιμώντας ότι το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο "σταυροδρόμι". Οπως επισημαίνουν, υπάρχουν τρία στοιχεία που συνηγορούν σε μία ακόμη απόπειρα διόρθωσης, η οποία μπορεί να έχει μικρό εύρος και περιορισμένη χρονική διάρκεια:

  • Βασικοί δείκτες και πολλά blue chips παραμένουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα
  • Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 850 μονάδες, που αποτελούν ισχυρή αντίσταση, και μπορεί να δοκιμάσει τώρα την πρώτη δτήριξη χαμηλότερα, στος 830.
  • Υπάρχουν μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη, τα οποία θα οδηγήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης με την πρώτη ένδειξη μεταστροφής του κλίματος ή αλλαγής κατεύθυνσης

Το κλίμα μπορεί να αλλάξει τις επόμενες μέρες, εάν από το άτυπο Eurogroup δεν προκύψει κάτι θετικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση χρέους.

Θετικός καταλύτης για το ΧΑ οι πληροφορίες-εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες περνούν με επιτυχία τα stress test και δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποιήσεις.

Μετοχές και δείκτες

Μάλλον αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς αποτελεί ο χαμηλός τζίρος. Σήμερα ήταν 43,3 εκατ. ευρώ, συν 5,4 εκατ. από μεταβιβάσεις πακέτων μετοχών. Στο τζίρο εμφανίζεται επίσης επιπλέον ποσό 53,3 εκατ. ευρώ που αφορά πακέτο ομολόγων της HouseMarket.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε τροχιά διολίσθησης στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης και εν συνεχεία ανέκαμψε με διακυμάνσεις. Πήγε μέχρι -0,65% και έκλεισε -0,13% στις 837,53 μονάδες.

Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η περιοχή των 845-850 μονάδων αποτελεί ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση και δύσκολα θα διασπασθεί, πριν σημειωθεί κάποια διόρθωση που θα ανανεώσει την ανοδική δυναμική της αγοράς, προσελκύοντας φρέσκο χρήμα. Η πρώτη σημαντική στήριξη οριοθετείται στις 831 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή μεταβολή -0,08%, τερματίζοντας στις 2.111,02 μονάδες. Κατά 0,43% ενισχύθηκε ο FT Mid 40 των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,47% και σταδιακά έχασε όλα τα κέρδη του. Σημείωσε χαμηλό -2,09% και τερμάτισε με απώλειες 1,53% στις 950,09 μονάδες. 

Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές, πλην της Attica Bank που έμεινε αμετάβλητη. Eurobank -2,9%, Πειραιώς -2,3%, Εθνική -1%, Alpha -0,8%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ξεχώρισε ο Σαράντης με +4,6%. Ακολούθησαν Jumbo +2%, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Grivalia +1,6%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Follie -2,7%, Τιτάν -1,4%, ΟΤΕ -0,4%.

Στα mid caps Ικτίνος +3,5%, Φουρλής +3%, Πλαστικα Θράκης +1,2%, ΚΛΜ +1%. Στον αντίποδα MIG -3,1%,  Πλαίσιο -2%, AsCo -1,8%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΓΔ