Αγορές

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές


Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test κι ενώ τα νέα από το μέτωπο της ελάφρυνσης χρέους είναι θετικά, τα μεγάλα επιθετικά χαρτοφυλάκια που κουμαντάρουν το ΧΑ, σπεύδουν να εξαργυρώσουν τις προσδοκίες της αγοράς, κατοχυρώνοντας κέρδη. Οι ρευστοποιήσεις τους προκάλεσαν σήμερα μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες του ΧΑ στο κόκκινο.

Οι κινήσεις αυτές, που μπορεί να υποδηλώνουν απαισιόδοξες εκιμήσεις ή να είναι απλώς μέρος κερδοσκοπικού παιχνιδιού,  προκαλούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχίες, δεδομένου ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ξένου χρήματος και από τις επιλογές διαχειριστών κεφαλαίων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται καθησυχαστικοί,  επισημαίνοντας ότι μιά πρόσκαιρη διόρθωση αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, ως αποτέλεσμα κατοχύρωσης κερδών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα δώσει ευκαιρία εισόδου φρέσκου χρήματος, που θα αποτελέσει "καύσιμο" για την επόμενη ανοδική κίνηση. Αλλωστε οι τραπεζικές μετοχές απέφεραν εντυπωσιακές αποδόσεις  τις τελευταίες εβδομάδες,  ενώ ο κλαδικός τους δείκτης σημείωσε άνοδο 31,3%(!) τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα  να έχουν δημιουργηθεί αξιόλογα κέρδη προς ρευστοποίηση.

Ηη αγορά περιμένει τώρα τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test, που θα ανακοινωθούν επίσημα το Σάββατο. Ηδη έχει προεξοφληθεί θετική έκβαση, αλλά οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις  του SSM ασφαλώς θα επηρεάσουν το ΧΑ.

Ενδειξη  της επιφυλακτικότητας που επικρατεί είναι το ότι τα επιθετικά funds έχουν περιορίσει τις ανοιχτές θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές. Οπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, τα Marshall Wace, Lansdowne Partners και Oceanwood Capital Management έχουν αποφύγει από τα μέσα Απριλίου κινήσεις σε μετοχές τραπεζών, ενώ αυξάνουν τις short θέσεις σε άλλα blue chips.

Σήμερα πάντως οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στις τράπεζες. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 2,46%, τερματίζοντας στο απόλυτο χαμηλό ημέρας.

Εικόνα σταθεροποίησης στο υπόλοιπο ταμπλό, καθώς η άνοδος πολλών εμποροβιομηχανικών blue chips αντιστάθμισε τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ανεπαίσθητα κατά 0,02% στις 858,06 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει πάνω από τη ζώνη των 845-850 μονάδων. Η περιοχή αυτή αποτελούσε μέχρι προχθές ισχυρή αντίσταση και τώρα μπορεί να γίνει βραχυχρόνια στήριξη, αν ο ΓΔ δεν την διασπάσει στις εναπομένουσες δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Κατά 0,31% υποχώρησε ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.206,77 μονάδες. Ο FT40 των mid caps σημείωσε άνοδο 0,34%.

Στο τραπεζικό ταμπλό  με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,7%). Πρώτη σε απώλειες η Εθνική (-4,6%).  Alpha -2,3%, Eurobank -1,8%, Πειραιώς -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips επικεφαλής της κούρσας  ο Σαράντης και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +4,2%. Τιτάν +3,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ +2,5%, Βιοχάλκο, Grivalia και Μυτιληναίος +1,7%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ -1,8%, ΟΛΠ -0,8%, ΔΕΗ -0,7%, ΟΤΕ 0,5%.

Μειωμένος ο τζίρος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις: Ηταν μόλις 41,5 εκατ. ευρώ, συν 14,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΓΔ