Αγορές

Πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - και στα ελληνικά


 Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα  της Ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια και να περιορίσουν τις αγορές κρατικών χρεογράφων.

Για έβδομη κατά σειρά ημέρα συνεχίζεται η άνοδος αποδόσεων των γερμανικών, των γαλλικών και των ιταλικών τίτλων. Σε παράλληλη ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ελληνικών, που αναρριχώνται  στα υψηλά του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου, όταν η έξαρση της πανδημίας προκαλούσε κλυδωνισμούς στις αγορές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς που είχε πέσει στο -0,65%, προσεγγίζει ολοταχώς το μηδέν. Σήμερα διαμορφώνεται στο -0,11%, με άνοδο περίπου 2 μονάδων βάσης.

Το αντίστοιχο ελληνικό κρατικό χρεόγραφο αποδίδει σήμερα 1,05% με 1,06%, με άνοδο της απόδοσης του κατά 3,2 μονάδες βάσης (και αντίστοιχη υποχώρηση της τιμής του).

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου προσεγγίζει αυτή την ώρα το 0,27%, ενώ πριν από ένα μήνα είχε πέσει στο 0,10% και στην πρόσφατη έκδοση 5ετών τίτλων είχε διαμορφωθεί σε 0,20%.

Διαβάστε επίσης