Οικονομία

Πιέσεις για υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη, ενώ η Γερμανία μπαίνει σε ύφεση


Το ΔΝΤ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων - Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία από τη Bundesbank

Ενώ η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης θα εγκλωβιστεί σε ύφεση το 2023-σύμφωνα με τη Bundesbank-, συνεχίζονται οι πιέσεις για υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη, προερχόμενες τόσο από το εσωτερικό της ΕΚΤ, όσο και από «εξωγενείς» φορείς.

Μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε νέα άνοδο τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί την ΕΚΤ να «πατήσει» κι άλλο το γκάζι. Σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει  να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με απώτερο στόχο να ρίξει το πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%.

«Πρέπει να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο εγκαίρως», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου. 

Παράλληλα το ΔΝΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σφίξουν το δημοσιονομικό ζωνάρι, να περικόψουν δαπάνες και μέτρα στήριξης, προκειμένου να στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΚΤ για συρρίκνωση του πληθωρισμού.

Για νέες αυξήσεις πιέζουν και τα «γεράκια»

Την άποψη για συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια επί μακρόν, έχουν και τα λεγόμενα «γεράκια» εντός της ΕΚΤ, που εκφράζονται κυρίως από τον επικεφαλής της Bundesbank Γιοκίμ Νάγκελ και τους «δορυφόρους» του γερμανικού διευθυντηρίου. Ο Νάγκελ εξέφρασε πρόσφατα την άποψη ότι «η πορεία της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε σε ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο. Και τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός».

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη ευλόγως ανησυχεί μετά τη σημερινή εκτίμηση της Bundesbank, ότι η Γερμανία θα έχει ύφεση -0,3% το 2023. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ένα χειρότερο αποτέλεσμα από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επέκταση 0,2%. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή της Bundesbank είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, καθώς πριν από έξι μήνες έβλεπε συρρίκνωση 0,5%. Το 2024η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το επόμενο έτος και κατά 1,3% το 2025, αμφότερες κάτω από τις προηγούμενες προβλέψει της Bundesbank.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση της Bundesbank ηχεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι στην Ευρώπη και ενισχύει τις φωνές εκείνες που αντιτίθενται στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι προκαλούν ισχυρά προσκόμματα στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα