Αγορές

Πιάνει κορυφές το χρηματιστήριο


Στα υψηλά 17μήνου τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για έναν ακόμη - μεγαλύτερο - ανοδικό κύκλο, με "ορίζοντα" τα υψηλά 6ετίας!

Η συνεχιζόμενη επί τρεις εβδομάδες ανοδική κίνηση "λελογισμένων βημάτων" δημιουργεί κλίμα ευφορίας και αισιοδοξία. Χαρτοφυλάκια που έμειναν ανενεργά τις τελευταίες εβδομάδες επιστρέφουν στην αγορά, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων και των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης. Ενθαρρυντική ένδειξη ο αυξημένος τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των 925 μονάδων, που είχε αποδειχθεί ανυπέρβλητο "ανάχωμα" σε προηγούμενες ανοδικές κινήσεις. Αν υπερκερασθεί, επόμενο βραχυχρόνιο - και μάλλον εύκολο - στόχο θα αποτελέσουν οι 950 μονάδες

Ωθηση στο ΧΑ έδωσαν σήμερα οι διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία  και να διοχετεύει φθηνή ρευστότητα σε κυβερνήσεις και τράπεζες.

Πάντως τα "μηνύματα" από την ΕΚΤ είχαν την αντίθετη επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι δείκτες γύρισαν καθοδικά. Οι αγορές φοβούνται ότι αν υπάρξουν ενδείξεις συνέχισης της πληθωριστικής "έκρηξης" που σημειώθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ (δείκτη τιμών καταναλωτή +4,2%), η Fed θα αναγκασθεί ίσως να κλείσει τις στρόφιγγες ρευστότητας και σε επόμενη φάση να ανεβάσει τα επιτόκια.

Στο ΧΑ, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμός από τις ροές ξένων κεφαλαίων, η επίδραση αυτών των κινήσεων θα είναι έμμεση αλλά εξαιρετικά σημαντική.

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά αποκτά πάλι ανοδική δυναμική, ικανή να επιφέρει διάσπαση της πρώτης ισχυρής αντίστασης στις 925 μονάδες.

Οι τρεις βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα από το κόκκινο και τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας, με αυξημένο όγκο συναλλαγών και μεγάλο τζίρο (72,4 εκατ. ευρώ, συν 21,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 924,30 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 911,32 μονάδων (-0,22%) και 924,54 (+1,23%). .

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,30%, τερματίζοντας στις 2.248,36 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,68% και έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 597,07 μονάδες. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +2%, Πειραιώς +1,9%, Attica Bank +1,5%, Τρ. Ελλάδος +1,2%. Εθνική και Alpha +0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Ελλάκτωρ+6,5%, Βιοχάλκο +3,1%, Lamda +2,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,5%. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ +2,1%, ΕΧΑΕ +2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,7%, Coca-Cola +1,3%.

Στο κόκκινο μόνον ο ΟΛΠ (-0,5%).

 Στα mid caps MIG +2,5%, Quest +2,3%, Κρι-Κρι και Intercontinental +1,5%, Ιντρακάτ +1%. Με απώλειες Πλαστικά Θράκης και Ολυμπιακή Τεχνική -2%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση πολλές μετοχές κατέγραψαν μεγάλα κέρδη με ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών: Κλ. Ναυπάκτου +13,3 με συναλλαγές 34. χιλιάδων τεμαχίων, ΣΙΔΜΑ +6,5% με 11 χιλ. τμχ,  Πετρόπουλος +5% με  67.238 τμχ, Τζιρακιάν +4,5% με 15 χιλιάδες τεμάχια,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης