Άμυνα & Διπλωματία

ΠΓΔΜ: Αγόρασε 240.000 διαβατήρια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»


Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η σκοπιανή κυβέρνηση αγόρασε 240.000 διαβατήρια υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αυτή την πληροφορία μετέδωσε το τοπικό κανάλι Alfa TV, σημειώνοντας, ότι μεγάλος αριθμός κενών εντύπων για «μακεδονικά» διαβατήρια βρίσκονται εν αναμονή στα τελωνεία.
Στο σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το εν λόγω κανάλι, ο δημοσιογράφος διερωτάται «γιατί αγοράζονται έντυπα υπό αυτή τη μορφή, αφού το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρκετά και δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοσή τους; Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών ξοδεύει χρήματα του προϋπολογισμού αφού σε 10 ημέρες αναμένεται να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές;», διερωτάται ο τηλεοπτικός σταθμός.

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, ποια είναι η επίσημη δικαιολογία για την αγορά των εν λόγω εντύπων-διαβατηρίων με την αναγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Ότι ακόμα ακόμα και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και τις νομικές αλλαγές, καθώς και για την έναρξη ισχύος των τροπολογιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Βουλή των Σκοπίων η κρίσιμη ψηφοφορία, που θα «κλειδώσει» τις συνταγματικές αλλαγές, βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι αλλαγές αφορούν το όνομα όχι μόνο του Κράτους (Βόρεια Μακεδονία), αλλά και των προσωπικών εγγράφων των πολιτών.
 

Διαβάστε επίσης